Četverored je naziv za roman hrvatskog književnika Ivana Aralice posvećen blajburškom masakru, odnosno na njemu temeljenog igranog filma i TV-serije koju je 1999. godine režirao Jakov Sedlar.

Četverored
RežijaJakov Sedlar
ScenarioIvan Aralica
UlogeIvan Marević
Ena Begović
Goran Navojec
Nadežda Perišić-Nola
Filip Šovagović
Tamara Garbajs
Ivica Vidović
Nives Ivanković
Danko Ljuština
Goran Grgić
Ranko Zidarić
Sreten Mokrović
Mustafa Nadarević
Slavko Juraga
Ivo Gregurević
Filip Nola
Vida Jerman
Božidar Alić
Zvonimir Zoričić
Nada Abrus
Boris Buzančić
Mia Oremović
Vera Zima
Zoran Čubrilo
Dejan Aćimović
MuzikaZlatko Tanodi
FotografijaIgor Sunatra
MontažaZdravko Borko
Ivica Drnić
StudioCroatia film Zagreb
Datum(i) premijere
7. 12. 1999 (1999-12-07)
Trajanje136 min.
Zemlja Hrvatska
Jezikhrvatski

Film se smatrao jednim od najskupljih u Hrvatskoj 1990-ih, ali je usprkos toga doživio porazne kritike i nije imao ama baš nikakav uspjeh u kinima.

U obliku dvodijelne TV-serije je emitiran na Hrvatskoj radioteleviziji krajem 1999. i početkom 2000. godine te je izazvao kontroverzu. Razlog je djelomično bio u eksplicitnim i uznemirujućim prizorima nasilja koje se nisu smatrali primjerenim za večernji termin, ali je najviše kritika izazvala namjera HRT-a da se drugi dio emitira 2.1. 2000. - odnosno dan prije parlamentarnih izbora. To je protumačeno kao kršenje izborne šutnje, odnosno pokušaj da se birači natjeraju dati glas za Hrvatsku demokratsku zajednicu umjesto Socijaldemokratske partije Hrvatske, koju se u državnim medijima opisivalo kao nasljednike jugoslavenskih komunista, u seriji eksplicitno optuženih za zvjerstva. HRT je na kraju popustila pred kritikama te drugi dio emitirala tek 9.1. 2000., odnosno šest dana poslije izbora na kojima je SDP izašla kao pobjednik.

uredi