Četiri stuba Zelene stranke

Serija članaka na temu:
Zelena politika


Portal Politika ·  p  r  u 

Četiri stuba Zelene stranke su svojevrsna osnivačka izjava zelene politike te tvore osnovu programa Zelenih stranaka u svijetu. Četiri stuba su:

Različite stranke Zelenih ponekad Četiri stuba navode pod različitim imena. Općenito gledajući, Četiri stuba definiraju stranku Zelenih kao politički pokret koji svoju filozofiju crpi iz četiri različita društvena pokreta - mirovnog pokreta, pokreta za građanska prava, pokreta za zaštitu okoline i radničkog pokreta.

Historija Četiri stuba uredi

Praksa da se filozofija Zelenih opisuje preko Četiri stuba je započela s njemačkom strankom Zelenih 1979-1980. Na osnivačkom skupu 1984. godine Zeleni odbori korespodencije u SAD su ih proširili na Deset ključnih vrijednosti.[1] Arhivirano 2011-10-05 na Wayback Machine-u

Za Australske Zelene, oni su poznati pod nazivom "Ekološka održivost", "Društvena i ekonomska pravda", "Mir i nenasilje" i "Bazna demokracija".

Za njemačku Stranku Zelenih (Die Grünen/Bündnis '90), oni su poznati kao "ökologisch", "Sozial", "Basisdemokratisch" and "Gewaltfrei".

Švedski Zeleni (Miljöpartiet de Gröna) su ih 1980-ih nazivali Četiri solidarnosti: "Solidarnost s ekološkim sistemima", "Solidarnost s ljudima širom svijeta", "Solidarnost s budućim generacijama" i "Solidarnost s potlačenima u vlastitoj državi". Danas su ih spojili u Tri solidarnosti: "Solidarnost sa životinjama, prirodom i ekološkim sistemom", "Solidarnost s budućim generacijama" i "Solidarnost sa svim ljudima svijeta."

Na globalnoj razini Šest načela Povelje Globalnih Zelenih - koje su na konferenciji Globalnih Zelenih 2001. godine donesena kao kompromis sjevernoameričkih i evropskih tradicija - su dodale Poštovanje različitosti i Održivost. Zelena stranka Kanade je 2002. godine prihvatila Šest načela Globalnih Zelenih kao svoju službenu doktrinu.[2] Arhivirano 2008-01-13 na Wayback Machine-u

V. također uredi