Certaldo

(Preusmjereno sa stranice Čertaldo)

Certaldo je talijanski grad i općina od 16.053 stanovnika[1] u metropolitanskom području Firence u Toskani. Gradić je poznat kao dom porodice slavnog talijanskog književnika Giovannija Boccaccija koji je tu pokopan 1375. godine.

Certaldo
Comune di Certaldo
Panorama gornjeg Certalda
Panorama gornjeg Certalda
Panorama gornjeg Certalda
Grb Certalda
Grb
Koordinate: 43°32′N 11°2′E / 43.533°N 11.033°E / 43.533; 11.033
Država  Italija
Regija Toskana
Metropolitanski grad Firenca (FI)
Frazioni Bagnano, Fiano, Marcialla (djelomično), Sciano
Vlast
 - Gradonačelnik Giacomo Cucini
Površina
 - Ukupna 75.24 km²
Visina 67 m
Stanovništvo (30. nov. 2009)
 - Grad 16.053[1]
 - Gustoća 217 km²
Poštanski broj 50052
Pozivni broj 0571
Službene stranice
certaldo.empolese-valdelsa
Karta
Certaldo na mapi Italije
Certaldo
Certaldo

Geografija uredi

Certaldo je udaljen 45.5 km jugozapadno od Firenze i 46,5 km sjeverozapadno od Siene. Leži na omanjem brijegu u plodnoj riječnoj dolini rijeke Else (Valdelsa). Mali gradić je po svojim srednjovjekovnim tornjevima-neboderima nalik na obližnji San Gimignano.

Historija uredi

Certaldo je naselje etrursko-rimskog porijekla, što dokazaju arheološki nalazi pronađeni na dvije lokacije, Poggio del Boccaccio (etrurske nekropole) i Poggio delle Fate, na kojima danas leži zamak. Svi nalazi iz etrurskog i rimskog perioda danas se čuvaju u muzeju u Palazzo Pretoriju, izgrađenom za srednjeg vijeka. Certaldo se prvi put spominje 1164. u dokumentu Fridrika Barbarosse kao leno grofova Albertija. Kao naselje stao se razvijati još za ranog srednjeg vijeka, oko obrambenog tornja koji je danas sastavni dio Palazza Pretorija.

Certaldo je uspio očuvati svoju nezavisnost od obližnje Firence sve do 1184, kada su Firentinci porušili zamak porodice Alberti i prisilili je na podložnost Firenci. Nakon što su Firentinci 1202. razorili obližnji grad Semifonte, veliki broj izbjeglica potražio je utočište u Certaldu i tada je izgrađen velik broj kuća na južnom i zapadnom dijelu brijega. Istovremeno se i definirao izgled Gornjeg Certalda kao naselja opasanog zidinama s troje ulaznih vrata: Porta Alberti, Porta al Sole i Porta al Rivellino, iznad važne prometnice Via Francigene. Nakon bitke kod Montapertija 1260. u kojoj su snage firentinskih gvelfa poražene od sienskih gibelina, Certaldo je opljačkan.

Od 1415. Certaldo je postao sjedište jednog od tri vikarijata (tako je upravno bila podijeljena Republika Firenca), a njegova nadležnost protezala se na doline: Valdelsa i Val di Pesa, sve do doline Valdarno. Nakon što su ga 1479. opljačkale udružene vojske Siene i vojvode od Kalabrije, Certaldo je doživio značajan kulturni i ekonomski razvitak, zahvaljujući najviše svom izuzetnom strateškom položaju na tada vrlo prometnoj Via Francigeni i tome što je bio sjedište vikara i cijele doline Valdelse. Već tada je imao bolnicu, školu i sud.

 
Palača Pretorio u gornjem Certaldu

Između 17. i 18. vijeka počinje se razvijati novovjekovni Certaldo, naselje podno brijega u ravnici ispod dvorca, u koji se 1757. seli i uprava. Izgradnjom željezničke pruge EmpoliSiena 1849. počinje jačati industrija i trgovina. Za vrijeme Drugog svjetskog rata Certaldo je bio meta nekoliko zračnih napada i tada je porušeno nekoliko vrijednih historijskih građevina u gornjem dijelu grada, između ostalog i kuća porodice Boccaccio koja je temeljno obnovljena nakon rata.

Znamenitosti uredi

  • Boccaccijeva kuća, od crvenih cigli, nalik je na ostale kuće u Certaldu iz 13. vijeka, temeljno je obnovljena 1823. i namještena starim namještajem iz tog vremena pronađenim u ostalim kućama u Certaldu. Godine 1875. je podignut i spomenik Boccacciju na glavnom gradskom trgu gornjeg Certalda.
  • Palazzo Pretorio ili Palazzo Vicariale, bila je sjedište firentiskih guvernera (vikara), a nedavno je obnovljena u potpunosti. Njeno slikovito pročelje ukrašeno je keramičkim grbovima, palača u svojoj unutrašnjosti ima brojne vrijedne freske od 13. vijeka do 16. vijeka.

Kultura uredi

Certaldo je poput obližnjeg San Gimignana odredište brojnih turista te ima brojne festivale tokom ljeta. Najveći i najpoznatiji od njih je Mercantia koji traje tjedan dana u Gornjem Certaldu. To je festival uličnih zabavljača iz cijele Italije, ali i gostiju iz Evrope i obje Amerike.

Gradovi prijatelji uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi