Čeljabinski meteor

(Preusmjereno sa stranice Čeljabinski meteorit)

Pad meteorita nad Uralom 2013. i njegova eksplozija dogodila se u 9:30 ujutro (3:30 UT) 15. veljače 2013. godine iznad Urala, najviše pogodivši grad Čeljabinsk, u Rusiji i susjedna područja, uključujući i Kazahstan. Eksploziju je uzrokovao mali asteroid KEF-2013 koji je uletio u atmosferu i pritom eksplodirao na oko 30 do 50 kilometara visine. Eksplozija je uzrokovala udarni val koji je nekoliko trenutaka nakon eksplozije razbio prozore po gradu i oštetio oko 3000 građevina. Razbijeno staklo i udarni val ozljedili su oko 1200 osoba koje su pomoć potražile u lokalnim bolnicama.[1] U blizini Čeljabinska nalazi se i nuklearno postrojenje za preradu radioaktivnog otpada Majak. Prema prvim izvještajima s terena, postrojenje Majak nije oštećeno i razina radiacije je ostala ista.

Trag meteorita na nebu iznad Čeljabinska
Položaj Čeljabinska u Rusiji.

Lokalno stanovništvo je u prvi mah pomislilo da se dogodio pad zrakoplova ili potres.[2] Pad meteora uhvaćen je na mnogim amaterskim snimkama na kojima se može vidjeti izgaranje meteora i kasnije zvuk eksplozije.

Karakteristike događaja uredi

Meteorit je u atmosferu uletio brzinom do oko 30 km/s s malim nagibom. Raspad meteorita odigrao se na visinama između 30 i 50 km, što je uzrokovale jake bljeskove i udarne valove. Meteorit se prilikom eksplozija raspao u sitne djelove tako je da mala šansa za pronalaskom značajnijeg tijela. Bljeskovi nastali prilikom izgaranja (ablacije) meteorita mogli su se vidjeti u krugu od 700 km.

Prvotne procjene stručnjaka, nastale na temelju podataka prikupljenih iz mreže za praćenje nuklearnih pokusa, dimenzije asteroida procjenjuju na 15 m pri ulasku u atmosferu i masu od oko 7000 tona.[3] Ako su ove procjene točne to znači da je meteorit imao oko 1/3 promjena i 1/30 mase asteroida 2012 DA14, koji je proletio pokraj Zemlje nekoliko sati kasnije. Snaga eksplozije meteorita, koja je uzrokovala snažan zračni udar, procjenjuje se na oko 500 kilotona TNT-a. Ovako snažan udar nije se dogodio od Tunguske eksplozije 1908. godine.

Pronađena su tri kratera koja je uzrokovao meteorit. Dva kratera su nastala u ledu na površini jezera Čerbakula, kraj grada Zlatousta, oko 80 km sjeverozapadno od Čeljabinska. Promjer jednog od kratera u ledu je oko 6 m.

Posljedice uredi

 
Oštećena tvornica cinka.

Udarni val nastao zbog raspada meteorita pogodio je Čeljabinsk oko 2 minute nakon što je viđen bljesak. Mnogi stanovnici grada su pohrlili na prozore pogledati što se dogodilo kada ih je iznenadio udarni val popračen glasnom eksplozijom. Udarni val je uzrkovao pucanje stakala na prozorima što je dovelo do ranjavanja ljudi. Prema zadnjim informacijama, ranjeno je oko 1200 ljudi, od čega 159 djece. Hospitalizirano je 112 osoba a dvije su u kritičnom stanju. Nakon događaja gradske vlasti su zamolile roditelje da djecu odvedu kući iz škola i vrtića.

Udarni val oštetio je preko 3000 zgrada od kojih je najviše stradala tvornica cinka kojoj se urušio krov. Građani su pohrlili zakrpati oštećene prozore jer su temperature u gradu bile oko -6 °C, a u okolnim područjima i do -20 °C. Gradske službe prioritet su stavile na osiguravanje neometanog rada sustava grijanja. Šteta u gradu se procjenjuje na najmanje milijardu rubalja.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi