Čečenska Republika Ičkerija

(Preusmjereno sa stranice Čečenska republika Ičkerija)

Čečenska Republika Ičkerija je bila faktički nezavisna država na severnom Kavkazu između 1991. i 1999. godine. Nastala je u vreme raspada Sovjetskog Saveza na jednom delu nekadašnje autonomne republike Čečeno-Ingušetije (dela Ruske SFSR), a vojno je poražena od strane ruske armije 1999. i uključena u Rusku federaciju kao Republika Čečenija. Nezavisnost Ičkerije nije bila međunarodno priznata. Priznali su je privremeno samo Gruzija i avganistanski talibani.

Čečenska Republika Ičkerija
Nohčiйn Pačhьalkh Nohčiйčoь
Zastava Grb
Zastava Grb

Geografija
Kontinent Evropa
Regija Kavkaz
Zemlja Rusija
Himna Smrt ili sloboda
Glavni grad Grozni
Površina 15.300 km²
Stanovništvo 1.103.000
Društvo
Zvanični jezici čečenski, ruski
Religija Islam
Vladavina
Oblik vladavine Republika
Titula vladara Predsednik
Vladar Džohar Dudajev
Drugi vladar Zelimhan Jandarbijev
Treći vladar Aslan Mashadov
Istorijsko doba Savremeno doba
Osnivanje 1991.
Prestanak 1999.
Događaji
Prethodnici i naslednici
Prethodile su: Nasledile su:
Čečeno-Ingušetija Čečenija
Portal:Istorija

Ime uredi

„Ičkerija“ je istorijsko turkijsko ime za centralni deo Čečenije. Prema legendi, sva „čista“ čečenska plemena imaju tamo svoje korene. Kad su čečenski separatisti proglasili nezavisnost Čečenije od Rusije, koristili su ime „Čečenska Republika Ičkerija“ (ČRI) za nezavisnu Čečeniju. U mnogim stranim izvorima se, međutim, nezavisna Ičkerija pominje kao Čečenija.

Istorija uredi

Godine 1991., dok se raspadao SSSR, čečenski lider Džohar Dudajev je proglasio nezavisnost Čečenije (Ičkerije). Ruski predsednik Boris Jeljcin je odbijao da prizna čečensku nezavisnost, kao i druge države sveta. Država Ičkerija je od tada faktički bila nezavisna, do Prvog čečenskog rata 1994. godine, kada Čečenija biva zauzeta od strane ruske vojske (do 1996.), a Dudajev ubijen. Od 1996. godine (kada se ruska vojska povlači), pa do 1999. godine Čečeni i dalje uživaju tehničku nezavisnost, sve do napada čečenskih snaga pod vođstvom Šamila Basajeva na susednu rusku republiku Dagestan. Tada Rusija odgovara vojnom silom i započinje Drugi čečenski rat, čime uspostavlja kontrolu nad teritorijom Čečenije. Čečenski predsednik Aslan Mashadov i njegovi separatisti beže u planine i započinju gerilski rat koji traje do danas.

Vidi još uredi