Čarobnjakov učenik

(Preusmjereno sa stranice Čarobnjakov šegrt)
Za ostala značenja, vidi Čarobnjakov učenik (razvrstavanje).

Der Zauberlehrling (sh. Čarobnjakov učenik ili Čarobnjakov šegrt) je pjesma njemačkog književnika Johanna Wolfganga Goethea objavljena 1797. godine, a koja se smatra jednim od njegovih najpoznatijih i najpopularnijih djela.

Ilustracija iz 1882. godine; autor: F. Barth [de]

U njoj se pokazuje kako stari i iskusni čarobnjak napušta svoju radnju ostavivši je svom šegrtu da je održava; mladić, ne želeći obavljati monotoni posao, pomoću magije "oživi" metlu da za njega obavlja poslove; metlu, međutim, više ne može ni kontrolirati ni zaustaviti, te ona potpuno uneredi radnju, sve dok se čarobnjak ne vrati, zaustavi magiju i svog učenika kritizira zbog toga što je na brzinu htio učiniti za što trebaju godine iskustva.

Čarobnjakov učenik je brzo ušao u popularnu kulturu u zemljama njemačkog govornog područja, pa se stih Die Geister, die ich rief ("Duhovi koje sam pozvao") često citira u situacijama kada je netko prisiljen pozvati pomoć nekoga koga inače ne želi. Pjesma je također poslužila kao inspiracija za niz književnih, muzičkih i scenskih djela, od kojih je možda najpoznatiji segment iz Disneyevog filma Fantasia gdje Mickey Mouse glumi učenika. Godine 2010. je u produkciji Jerryja Bruckheimera snimljen igrani film The Socrer's Apprentice sa Jayom Baruchelom i Nicolasom Cageom u glavnim ulogama.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi

 
Wikiizvor
Njemački Wikiizvor ima originalni tekst vezan uz ovaj članak: