Čaplja žličarka

(Preusmjereno sa stranice Čaplja kašikara)

Čaplja žličarka, bijela žličarka ili bijeli kašikar (lat. Platalea leucorodia) je ptica iz porodice ibisa.

Čaplja žličarka
Status zaštite

Status zaštite: Niska zabrinutost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Pelecaniformes
Porodica: Threskiornithidae
Potporodica: Plateinae
Rod: Platalea
Vrsta: P. leucorodia
Dvojni naziv
Platalea leucorodia
(Linnaeus, 1758.)

Može doseći duljinu do 1,0 m i težiti oko 1 – 1,2 kg. Raspon krila je 115 – 135 cm. Uglavnom je bijele boje, dok su kljun i noge crni.

Gnijezdi se u Južnoj Evropi, rjeđe u u Zapadnoj Evropi, a također i u Aziji i Sjevernoj Africi. Čaplje žličarke iz Evrope zimuju u Srednjoj i Istočnoj Africi, a azijske u Indiji i Kini.

Živi u vlažnim područjima u kolonijama od 6 do 160 ptica. Odgovaraju joj slatkovodna staništa, područja slane vode i rijeke. Hrani se malim ribama, žabama, ličinkama kukaca, rakovima, a ponekad i vodenim biljkama. Gnijezde se u šašu, grmlju i u gnijezdima nisko nad vodom. Obično ima tri do šest jaja, koja paze oba roditelja od 21 do 25 dana. Mladunce paze i hrane također oba roditelja.

Ima tri podvrste: Platalea leucorodia leucorodia kao najčešća povrsta, Platalea leucorodia balsaci u Mauretaniji i Platalea leucorodia archeri na obalama Crvenog mora i Somalije.

U Hrvatskoj se gnijezde u Krapjem Đolu kraj rijeke Save i na nekim ribnjacima u Slavoniji. S ukupnom populacijom manjom od 200 parova, žličarka je jedna od najugroženijih vrsta ptica močvarica na području Republike Hrvatske i zato je zaštićena Zakonom o zaštiti prirode.[1]

Galerija uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi

Ostali projekti
 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Čaplja žličarka
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Čaplja žličarka
 Wikivrste imaju podatke o: Čaplja žličarka