Čaplja žličarka

(Preusmjereno sa Čaplja kašikara)

Čaplja žličarka, bijela žličarka ili bijeli kašikar (lat. Platalea leucorodia) je ptica iz porodice ibisa.

Čaplja žličarka
Eurasian Spoonbill.jpg
Status zaštite
Status iucn3.1 LC.svg

Status zaštite: Niska zabrinutost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Pelecaniformes
Porodica: Threskiornithidae
Potporodica: Plateinae
Rod: Platalea
Vrsta: P. leucorodia
Dvojni naziv
Platalea leucorodia
(Linnaeus, 1758.)

Može doseći duljinu do 1,0 m i težiti oko 1 – 1,2 kg. Raspon krila je 115 – 135 cm. Uglavnom je bijele boje, dok su kljun i noge crni.

Gnijezdi se u Južnoj Evropi, rjeđe u u Zapadnoj Evropi, a također i u Aziji i Sjevernoj Africi. Čaplje žličarke iz Evrope zimuju u Srednjoj i Istočnoj Africi, a azijske u Indiji i Kini.

Živi u vlažnim područjima u kolonijama od 6 do 160 ptica. Odgovaraju joj slatkovodna staništa, područja slane vode i rijeke. Hrani se malim ribama, žabama, ličinkama kukaca, rakovima, a ponekad i vodenim biljkama. Gnijezde se u šašu, grmlju i u gnijezdima nisko nad vodom. Obično ima tri do šest jaja, koja paze oba roditelja od 21 do 25 dana. Mladunce paze i hrane također oba roditelja.

Ima tri podvrste: Platalea leucorodia leucorodia kao najčešća povrsta, Platalea leucorodia balsaci u Mauretaniji i Platalea leucorodia archeri na obalama Crvenog mora i Somalije.

U Hrvatskoj se gnijezde u Krapjem Đolu kraj rijeke Save i na nekim ribnjacima u Slavoniji. S ukupnom populacijom manjom od 200 parova, žličarka je jedna od najugroženijih vrsta ptica močvarica na području Republike Hrvatske i zato je zaštićena Zakonom o zaštiti prirode.[1]

GalerijaUredi

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi

Ostali projekti
 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Čaplja žličarka
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Čaplja žličarka
 Wikivrste imaju podatke o: Čaplja žličarka