Čačanski partizanski odred

Čačanski narodnooslobodilački partizanski (NOP) odred „Dr. Dragiša Mišović formiran je 12. jula 1941. godine na planini Jelici, na mestu zvanom Stjenik. Odred se sastojao od četiri čete: Takovske, Ljubićke, Trnavske i Dragačevske.

Čačanski partizanski odred
deo NOV i PO Jugoslavije
Čačanski partizanski odred.jpg
Borci jednog od prvih partizanskih odreda u Srbiji (čačanskog), sa zaplenjenim nemačkim teškim mitraljezom.
Datum: 12. jul 1941.
Mesto: planina Jelica
Nadimak: {{{nadimak}}}
Formacija: četiri čete
Brojno stanje:
Komandant: Momčilo Radosavljević
Polit. komesar: Ratko Mitrović
Načelnik štaba: {{{načelnik štaba}}}
Zamenik komand: {{{zamenik komandanta}}}
Zam. pol. kom: {{{zamenik komesara}}}
Ref. saniteta: {{{ref saniteta}}}
Učešće u bitkama: Bitka za Čačak
Opsada Kraljeva
Odlikovanja:

Komandant odreda bio je Momčilo Radosavljević, a politički komesar Ratko Mitrović, narodni heroj.

Ratni putUredi

Među prvim akcijama koje je izvršio Čačanski odred bio je sukob sa Nemcima 19. jula 1941. godine u Gornjoj Gorevnici, a 20. jula u Leušićima. Zatim dolaze značajne akcije: rušenje mosta u Ovčar banji, mosta na Čemernici u Preljini, rušenje propusta u Prislonici, kojom prilikom je uništena čitava nemačka kompozicija, dizanje u vazduh magacina sa eksplozivom u kazanici i drugo.

U prvoj polovini avgusta 1941. godine izvršeni su napadi na nemačku stražu i železničku stanicu u Brđanima. Izvršeno je rušenje mostova pomoću avionskih bombi na Čemernici, Ovčaru i Kablaru, Škipića potoku, na Gruži i Moravi. 28. septembra 1941. godine, posle herojskih borbi, oslobođen je Gornji Milanovac, gde je zarobljeno 80 Nemaca, a 30. septembra osobođen je Čačak.

Posle Prve neprijateljske ofanzive i povlačenja iz Srbije deo Čačanskog odreda ulazi u Drugu proletersku udarnu brigadu.

ZakletvaUredi

 
Grupa boraca čačanskog partizanskog odreda na zaplenjenom nemačkom kamionu u borbama za oslobođenje Čačka.
 
Borci Trnavskg bataljona polaze na opsadu Kraljeva 1941. godine.
 

„Ja, sin srpskog naroda, zaklinjem se svojom čašću da u Čačanski narodnooslobodilački odred "Dr Dragiša Mišović" stupam sa čvrstom odlukom da se borim protiv fašističih okupatora i izdajnika srpskog naroda.

Obavezujem se da ću izvršavati naređenja svojih pretpostavljenih bez pogovora, da ću čuvati disciplinu odreda, da ću snositi sve posledice kršenja discipline i neizvršavanja dužnosti borca za narodna prava i slobodu.

Mi, narodni partizani Jugoslavije, latili smo se oružja za nemilosrdnu borbu protiv krvoločnih neprijatelja koji porobiše našu zemlju i istrebljuju naše narode.

U ime slobode i pravde našeg naroda, zaklinjemo se da ćemo disciplinovano, uporno i neustrašivo, ne štedeći svoje krvi i života, voditi borbu do potpunog uništenja fašističkog osvajača i svih narodnih izdajnika.[1]
()

Narodni herojiUredi

 
Ratko Mitrović, politički komesar Čačanskog odreda, na zboru u oslobođenom Čačku, oktobra 1941.

Narodni heroji Čačanskog NOP odreda:

IzvoriUredi

LiteraturaUredi

  Segment isključivo posvećen Narodnooslobodilačkoj borbi.