Þorfinnr "Karlsefni" Þórðarson

Thorfinn Karlsefni (staronordijski: Þorfinnr Karlsefni, islandski: Þorfinnur Karlsefni) bio je islandski istraživač poznat po tome što se oko 1010. nastojao naseliti na Vínlandu zajedno sa tri broda i 160 naseljenika. Među naseljenicima bila je Freydís Eiríksdóttir, po navodima tekstova Grœnlendinga saga i Eiríks saga rauða sestra ili polusestra Leifa Erikssona. Thorfinnova supruga Guðríðr Þorbjarnardóttir je u Vínlandu rodila dječaka po imenu Snorri Guðríðarson,[1] koji se smatra prvim djetetom evropskog porijekla rođenim u Novom svijetu i od koga potiču mnogi današnji Islanđani. Točna lokacija Thorfinnove kolonije nije poznata, ali se vjeruje da je to bio nordijski logor L'Anse aux Meadows iskopan na Newfoundlandu.

Statua Thorfinna Karlsefnija u Philadelphiji; autor: Einar

Islandski kipar Einar Jónsson je početkom 20. vijeku izvajao kip Thorfinna Karlsefnija u Philadelphiji. Pored toga postoji i statua u Reykjaviku.

Protagonist japanske mange Vinland Saga se temelji na Thorfinnu i njegovom (najvjerojatnije fiktivnom) povezanošću sa suvremenicima kao što su Knut Veliki i Thorkell Visoki.

Izvori uredi

  1. Mitchell, Alana (2002-11-30). „Legend that begins in Newfoundland ends with a 'fantasy' discovery in field” (Reprint). Leif Eriksson Monuments Pages. Pristupljeno 25. VIII 2008. »Eventually, they settled in what is now Newfoundland, gave birth to Snorri Thorfinnson and stayed for about three years.« 

Vanjske veze uredi