Aethelbert od Kenta

(Preusmjereno sa stranice Æthelberht od Kenta)

Aethelbert (također Æthelberht, Æthelbert, Aethelberht, Aethelbert ili Ethelbert; cca. 560 – 24. februar 616) bio je kralj Kenta od oko 580. ili 590. do smrti 616. Prema navodima Bede Uvaženog je imao imperium nad ostalim anglosaksonskim kraljevstvima, a kasnija Anglosaksonska kronika tvrdi da je bio bretwalda (vladar Britanije). Najpoznatiji je, pak, po tome što je bio prvi anglosaksonski kralj koji je prešao na kršćanstvo.

Aethelbert od Kenta
kralj Kenta
Statua Æthelberhta
unutrašnjost Katedrale u Rochesteru
Vladavinac. 590 – 616
Umro/la24. februar 616
PotomstvoEadbald, Æthelburg
OtacEormenric

Aethelbert je bio sin kralja Eormenrica, koga je, po Kronici, naslijedio na prijestolju. Haribert I, franački kralj Pariza mu je, pak, dao ruku svoje kćeri Berthe. Aethelbert, koji je, kao i gotovo svi njegovi podanici bio pagan, ženidbom za kršćansku princezu je Kent učinio saveznikom jedne od tada najmoćnijih država zapadne Evrope. Njegova supruga se, pak, odmah prepustila misionarskom radu, nastojeći obnoviti kršćanstvo na područjima pogođenim invazijom paganskih Anglosaksonaca. Ti su napori bili toliko uspješni da je papa Grgur I Veliki organizirao veliku gregorijansku misiju s ciljem ponovnog pokrštavanja Britanije. Misija na čelu s Augustinom je došla na Thanet 597. gdje joj Aethelbert dozvolio dizanje crkve danas poznate kao opatija sv. Augustina. S vremenom je i sam kralj prešao na kršćanstvo.

Za vrijeme njegove vladavine je Kent postao najbogatijim dijelom Britanije, a kralj je također nastojao provesti društvene reforme. U tom smislu je donio Zakon Aethelbertha, tekst koji predstavlja prvu pisanu kodifikaciju prava na germanskim jezicima. Za vrijeme njegove vladavine ili neposredno nakon nje se prvi put u Britaniji nakon rimskog vremena počele izrađivati kovanice, a na kojima je bilo Aethelberthovo ime.

Kasnije je proglašen svecem, i slavi se 25. februara.

Vanjske veze uredi