Áed mac Diarmato (? - 604), također poznat i kao Áed Sláine (Áed od Slanea) bio je ranosrednjovjekovni vladar irskog kraljevstva Brega za koga neki izvori navode da je bio kratkotrajni veliki kralj Irske.

Bio je sin Diarmait mac Cerbailla, posljednjeg poganskog velikog kralja. Prema Adomnánu je Sveti Kolumba prorekao da će Aed postati veliki kralj i imati "slavnu vladavinu", ali samo ako nikada ne ubije nijednog svog rođaka. O njegovom životu i vladavini ima relativno malo podataka. Na prijestolje je došao oko 598. nakon smrti svog prethodnika Áed mac Ainmuirecha, te ga podijelio sa Colmanom Rimidom.

Godine 600. je Aed, prema Adomnanu na "izdajnički način", ubio svog rođaka Suibne mac Colmáina. Četiri godine kasnije su obojica kraljeva stradala nasilnom smrću - Colmana je ubio rođaka, a Aeda Suibneov sin Conall Guthbinn. Na mjestu velikog kralja ga je naslijedio Áed Uaridnach.

Aed je imao šest sinova - među kojima su bili budući veliki kraljevi Diarmait mac Áedo Sláine i Blathmac mac Áedo Sláine.

Literatura uredi