Zimovka (lat. Pyrrhula pyrrhula) ptica je koja pripada porodici Zeba (lat. Fringillidae), redu Vrapčarki (lat. Passeriformes).

Zimovka
Mužjak i ženka u Njemačkoj (mužjak je sjajnije crven)
Status zaštite

Status zaštite: Niska zabrinutost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Passeriformes
Porodica: Fringillidae
Rod: Pyrrhula
Gray, 1846.
Vrsta: P. pyrrhula
Dvojni naziv
Pyrrhula pyrrhula
(Linnaeus, 1758.)
Pyrrhula pyrrhula

U Hrvatskoj se još naziva kimplin, zimovka, gimpla, zimnica

Opis uredi

Zimovka je velika od 14,5 do 16 cm. Leđa su joj svijetlo siva. Glava, vrat, rep i krila su izrazito crna. Kod mužjaka su prsa crvena, a kod ženki sivo-smeđa. Zimovka ima prodoran, duboki zvižduk "dju", koji je osnova tihog, škriputavog, često trosložnog zviždukovog pjeva. Za razliku od ostalih zeba, zimovke ne pjevaju lijepo.

Prehrana uredi

Odrasle zimovke hrane se sjemenjem mesnatog voća i biljaka, te pupoljcima i mladim izbojcima koje pronalaze u šumama, šikarama i voćnjacima. Roditelji svoje ptiće hrane beskralježnjacima.

Razmnožavanje uredi

 
Pyrrhula pyrrhula europoea

Zimovke uglavnom svoje gnijezdo grade 1-2 m od tla, u grmlju, živici, niskom raslinju ili niskim granama smreke ili jele. Sezona parenja traje od početka svibnja do sredine srpnja i u tom periodu jedan par može napraviti i do tri legla. Po svakom leglu ženka snese 4-5 jaja koja su svijetlo plava s tamnocrvenim točkicama. Na jajima leži 13-15 dana. Kada se nakon 13-15 dana izlegnu ptići, roditelji ih hrane kukcima i sjemenjem. Dok ženka leži u gnijezdu, mužjak ju hrani, a kasnije kada ptići ojačaju, i mužjak i ženka ih nastavljaju hraniti.

Ponašanje uredi

Zimovke se najčešće grupiraju u parove ili u manja obiteljska jata koja u proljeće mogu imati i do pedesetak jedinki. Najčešće se nalaze u šumama i rijetko ih se može vidjeti na tlu. Ako borave u blizini voćnjaka, hrane se mladim pupovima te vrlo često naprave velike štete. Ukoliko se razmnože, može se dogoditi da unište cijeli urod na nekom području.

Seoba uredi

Većina zimovki se seli tijekom godine. Za vrijeme oštrih i hladnih zima, zimovke se sa sjevera i hladnijih krajeva sele se u niže i južnije krajeve.

Rasprostranjenost uredi

Rasprostranjene su po cijeloj Europi i Aziji. Najčešće obitavaju u crnogoričnim i mješovitim šumama. Iznimka su Engleska i Japan gdje najčešće obitavaju u bjelogoričnim šumama, ali i blizu voćnjaka i vrtova koje se nalaze pored šume.

Vanjske poveznice uredi