Za ostala značenja, vidi Zero Hour (razvrstavanje).

Zero Hour! (sh. Nulti sat!) je američki crno-bijeli film snimljen 1957. u režiji Halaa Bartletta, a koji se smatra jednim od najuticajnijih ostvarenja u žanru filma katastrofe. Predstavlja remake kanadske TV-drame Flight into Danger, originalno prikazane prethodne godine. Radnja je smještena u putnički avion u kome se tokom leta većina putnika, ali i pilot i kopilot, otruju hranom, pa nijedan član posade više nije u stanju sa njime pilotirati. Protagonist, koga tumače Dana Andrews, je bivši lovački pilot i veteran Drugog svjetskog rata koji se našao među neoboljelim putnicima i koji mora savladati nepoznate komande, ali i vlastite ratne traume kako bi svoje suputnike sigurno spustio na zemlju.

Zero Hour!
kino-poster
RežijaHall Bartlett
ProducentJohn C. Champion
Hall Bartlett
ScenarioArthur Hailey
Hall Bartlett
John Champion
sinopsis: Arthur Hailey
PredložakFlight into Danger; autor:
Arthur Hailey
UlogeDana Andrews
Linda Darnell
Sterling Hayden
MuzikaTed Dale
Arthur Hamilton
FotografijaJohn F. Warren
MontažaJohn C. Fuller
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
13. 11. 1957 (1957-11-13)
Trajanje81 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

Zero Hour! je kasnije poslužio kao svojevrsni model za slična žanrovska ostvarenja. Godine 1971. je napravljen remake u obliku TV-filma Terror in the Sky.

Danas je, pak, najpoznatiji kao predložak za kultni parodijski film Airplane! iz 1980. godine, čiji su autori, zahvaljujući tome što je u oba slučaja nositelj autorskih prava bio Paramount Pictures bili u mogućnosti doslovno kopirati scene i dijaloge iz originala.

Uloge uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi