Zastava Švedske

Zastava Švedske datira iz 16. veka. Veruje se da je inspirisana grbom Švedske na kome se nalaze tri žute krune na plavoj pozadini a konkretno je bazirana na zastavi Danske. Kralj Švedske Johan III počeo je sa upotrebom ove forme švedske zastave 1569. godine. Pre ovoga, slična zastava korišćena je na grbu Johanovog vojvodstva u današnjoj jugozapadnoj Finskoj.

Zastava Švedske. Razmera: 5:8.
Zastava Švedske sa lastinim repom. Razmera 1:2. Koristi se kao pomorska zastava, od strane oružanih snaga kao i kraljevske porodice.
Istorijska trgovačka zastava Švedske, 1844 - 1905, sa simbolom švedsko-norveške unije u gornjem levom kantonu.

Prema legendi, švedski kralj iz 12. veka, Erik IX video je žuti krst na nebu tokom krstaškog pohoda u Finsku oko 1154. godine i prihvatio to kao svoju zastavu. Međutim, protiv ove legende govori to da nije bilo pomena ove zastave sve do 16.veka.

  • Prema švedskom zakonu 1982:269, dimenzije zastave su 10/16 (visina/širina), manja plava polja imaju 4/5 a veća 4/9 (visina/širina). Širina žutog krsta jednaka je polovini visine svakog plavog polja.
  • Prema švedskom zakonu 1983:826, korišćene boje upotrebljavaju se u skladu sa NCS sistemom: Žuta - NCS 0580-Y10R, plava - NCS 4055-R95B.
  • Zastava sa lastavičjim repom rezervisana je za švedske oružane snage i kraljevsku porodicu. Kraljevska porodica može na svoje zastave dodati mali ili veliki grb Švedske na belom polju koje se nalazi na preseku krsta.

Zanimljivosti uredi

Zastava grada Vilmington, Delaver, u SAD je izrađena po švedskoj zastavi u znak sećanja na kratkotrajnu koloniju Nova Švedska.

Spoljašnje veze uredi

Vidi još uredi

Državna zastava / Državni grb
Spisak državnih zastava | Spisak državnih grbova