Yuwen Shu (宇文述) (? - 616), kurtoazno ime Botong (伯通), formalno Vojvoda Gong od Xau (許恭公), bio je kineski vojskovođa i velikodostojnik u službi dinastije Sui.

Po nacionalnosti je bio Xianbei, potomak loze oficira koja je služila carevima dinastije Sjeverni Wei. Karijeru je započeo u doba dinastije Sjeverni Zhou, postavši komandant tjelesne garde regenta Yuwen Hua, a kasnije i visoki službenik u upravi cara Wua. Nakon smrti cara Xuana 580. stao je na stranu regenta Yang Jiana u sukobu sa Yuchi Jiongom, pomogavši mu tako da 581. preuzme prijestolje kao car Wen i tako stvori dinastiju Sui.

Godine 589. sudjelovao je u velikom pohodu protiv južne dinastije Chen kojim je ujedinjena Kina. Tom prilikom se sprijateljio sa princom Yang Guangom i postao jedan od njegovih najvažnijih saveznika. Godine 600. je aktivno sudjelovao u spletkama zahvaljujući kojima je car Wen titulu krunskog princa oduzeo Yang Yongu i udijelio Yang Guangu. On je nakon očeve smrti godine 604. preuzeo prijestolje kao car Yang.

Godine 612. je Yuwen Shu sudjelovao u prvom velikom pohodu protiv korejske države Goguryeo, a koji je završio katastrofom. Iako je nakon toga pao u nemilost, car ga je brzo rehabilitirao. Već sljedeće godine je Yuwen Shu opravdao povjerenje ugušivši ustanak Yang Xuangana. Umro je 616.

Yuwen Shu je imao dva sina - Yuwen Huaji, koji je nedugo nakon očeve smrti ubio cara i postao samozvani vladar u periodu anarhije koji je uslijedio - te Yuwen Shiji, koji je postao jedan od velikodostojnika kasnije dinastije Tang.


Napomene i reference uredi