(kineski: (21. vijek pne.), rođen kao Sì Wénmìng kineski: 姒文命), često nazivan Yu Veliki (大禹 Dà-Yǔ), bio je prvi vladar i osnivač dinastije Xia. Povremeno se smješta među Tri Uzvišena i Pet Careva, a najpoznatiji je po tome što je naučio narod tehnike kontrole poplava kojima su ukroćene kineske rijeke i jezera.

Yu Veliki

Yu je ustanovio svoju prijestolnicu u gradu Yang City(阳城), prema Bambuskim analima, na drugu godinu svoje vladavine, a prije toga je bio premijer bivšeg kralja Shuna. Na 5. godinu svoje vladavine je iodržao sastanaka sa svim vođama država (诸侯) u Tushanu (涂山). Na 8. godinu vldavine je održao sastanak sa svim vođama država u Kuaijiju (会稽), a kako bi osigurao svoje prijestolje, ubio je jednog od voda sjevernih država, Fangfenga (防风氏).

Yu i poplava uredi

Yuov otac, Gun (鯀), bio je zadužen od Yaoa (堯) da regulira poplave, ali je bio neuspješan u svom pokušaju, te ga je zbog toga pogubio kasniji vladar Shun (舜). Regrutiran kao nasljednik svog oca, Yu je počeo kopati nove riječne kanale i isušivati korita, na što je utrošio trinaest teških godina zajedno s 20.000 radnika.

Yu je poznat kao primjer ustrajnosti i odlučnosti. Slave ga kao savršenog državnog službenika. Postoje brojne priče o tome kako mu je rad na usavršavanju melioracijskih tenika bio tako važan da je samo tri puta u trinaest godina došao kod svoje kuće, ali nikada nije ušao u nju — razlog je bio taj što je bio uvjeren da će mu ponovni susret s porodicom skrenuti pažnju s problema kontrole poplava.

Shun je bio tako impersioniran Yuevim naporima da ga je odredio kao nasljednika prijestolja umjesto vlastitog sina.

Smrt uredi

Prema historijskim tekstovima, Yu je umro na planini Kuaiji (južno do današnjeg Shaoxinga) dok je lovio na južnoj granici svog carstva, te je tamo pokopan, a mauzolej je bio sagrađen u njegovu čast. Brojni drevni carevi su tamo odlazili kako bi obavili ceremonije u njegovu počast, uključujući Qin Shi Huanga. Hram Dayu Ling (大禹陵), je bio sagrađen na tradicionalnom mjestu održavanja ceremonija. Vladao je Kinom 45 godina prema Bambuskim analima.

Vanjski link uredi


Dinastija Xia
Prethodi:
Shun
Kralj Kine
c. 2183. pne. – c. 2138. pne.
Slijedi:
Qi