X-Chat

(Preusmjereno sa stranice X-chat)

X-Chat (čita se: iks čet), često pisan i kao XChat ili xchat, jedan je od najpopularnijih IRC klijenata za juniksolike sisteme. Takođe je dostupan i za Microsoft Windows i Mac OS X (preko posebnog projekta, X-Chat Aqua, koji je u sinhronizaciji sa glavnom granom razvoja i daleko je popularniji od zvanične verzije koju održava Fink projekat). Ovaj program ima izbor za prikaz po jezičcima ili preko drveta, podršku za više servera, i visok nivo mogućnosti podešavanja. Dostupne su verzije za komandnu liniju i sa grafičkim interfejsom, iako upotreba grafičke verzije daleko nadmašuje upotrebu verzije za komandnu liniju. Softver je licenciran pod GNU Opštom javnom licencom i koristi GTK+ alate za svoj interfejs.

  X-Chat

Snimak ekrana X-Chat-a
Održavač: Peter Železni
Najnovija verzija:2.8.2 / 1.4. 2007.
OS:Više-platformski
Žanr: IRC klijent
Licenca:GNU-ova Opšta javna licenca
Vebsajt: www.xchat.org

Dodaci uredi

U X-Chat mogu da se ubacuju skripte napisane u nekoliko programskih jezika: Perl, Python, Tcl, and Ruby. Te skripte su dostupne kao spoljašnji dodaci i sadrže binarni modularni interfejs, obično za C programski jezik.

Dodaci mogu da se "kače" za razne vrste događaja u X-Chat-u:[1]

  • serverske događaje kao što je NOTICE ili numeričke šifre definisane u RFC 1459 kao što je 376 za kraj MOTD.
  • komandne događaje kao što je mycmd koja dozvoljava dodavanje novih komandi (koje se pokreću u dijalogu za unos preko /command arg1, arg2, ...) ili zamenjivanje internih komandi kao što je say, komanda koja se implicitno pokreće kada korisnik šalje poruke.
  • događaje vezane za štampanje teksta na ekran koji se nalaze u "Text Events" dijalogu.
  • događaje za "tajmaut" koji treba da se pozivaju svakih n milisekundi.

U prva tri slučaja, dodaci mogu da odrede da li žele da zamene već postojeću funkciju ili ne.

Kontroverza oko šervera uredi

Od 23.8. 2004. godine, zvanična verzija za vindouz postala je šerver i mora da se kupi za USD$20 ili AUD$25 nakon tridesetodnevnog probnog perioda. Bilo je dosta diskusija oko legalnosti ovakvog poteza. Pošto X-Chat projekat nije tražio dodeljivanje autorskog prava, razvijač projekta zapravo ne drži autorsko pravo na celokupan kod. Iako je ponudio da ukloni i ponovo napiše sve zakrpe, ukoliko ga autor zakrpa zamoli da to uradi, mnogi osećaju da on i dalje krši OJL licencu, pogotovo zbog toga što kod nije dostupan. Nezvanične verzije za vindouz X-Chat-a Arhivirano 2006-12-05 na Wayback Machine-u dostupne su (bez naknade) preko saradnika koji održavaju binarne kodove najnovijeg izdanja, a često i sa CVS-a.

Vidi još uredi

Reference uredi

Spoljašnje veze uredi

Podrška uredi

Nezvanične verzije uredi

Vindouz verzije (GPL) uredi

X-Chat za Vindouz Arhivirano 2005-07-28 na Wayback Machine-u

Verzije koje se i dalje ažuriraju:

Verzije koje se više ne ažuriraju:

Dodaci trećih stranaka uredi

Programski jezici uredi

Sistemski trej uredi