World Outgames ili samo Outgames (mogući prevod: Svetske otvorene igre) predstavlja novo svetsko sportsko takmičenje i kulturnu manifestaciju koju organizuje LGBT zajednica. Iako je u pitanju LGBT događaj, Outgames su otvorene za sve koji/e žele da učestvuju, bez obzira na seksaulnu orijentaciju. Takođe, ne postoje kvalifikacioni standardi za učešće u igrama. Outgames okupljaju mnoge sportiste i sportistkinje kao i umetnike i umetnice iz celog sveta, a mnogi/e od njih dolaze iz zemalja u kojima se istopolna orijentacija ne ispoljava javno. Sportska takmičenja prati program sa kulturnim sadržajem.

World Outgames 2009.

Prve Outgames održane su 2006. godine u Montrealu sa preko 18.500 učesnika i učesnica, što ih je učinilo najmasovnijim međunarodnim događajem u Montrealu od Olimpijade 1976.

Outgames ne traba pomešati sa Gay Games (Gej igre), starijim LGBT sportskim takmičenjem, neformalno poznatim kao „Gej Olimpijada“. Sedme po redu Gay Games trebalo je da se održe u Mintrealu 2006. godine. Međutim, kako Federacija gej igara (Federation of Gay Games – FGG) i grad Montreal nisu mogli da se dogovore po pitanju veličine i broja učesnika/ca Gej igara, FGG je odličila da se igre održe u Čikagu. Montreal je najavo da namerava da organizuje i održi igre i bez FGG-a, što je promovisano kao Prve World Outgames, finansijski podržane od strane Gej i lezbejske internacionalne sportske asocijacije, grada Montreala, provincije Quebec, vlade Kanade, kao i brojnih nacionalnih i internacionalnih kompanija, među kojima i Air Canada, GlaxoSmithKline, Labatt Brewing Company i druge.

Druge po redu Outgames organizovane su u Kopenhagenu, 2009. Odluka je donesena nakon što je Berlin odbio da bude domaćin, zbog nastavljenog sukoba između dve LGBT sportske organizacije. Treće igre održane su u Antverpenu, a četvrte su zakazane za Majami Bič 2017. godine.

Spisak Outgames uredi

  1. Prve World Outgames, Montreal 2006
  2. Druge World Outgames, Kopenhagen 2009
  3. Treće World Outgames, Antverpen 2013

Povezano uredi

Spoljne veze uredi