William Edward White

William Edward White (1860-?) je bio američki igrač bejzbola koji je kao zamjena odigrao jednu utakmicu za profesionalni klub Providence Grays 21.6. 1879.

White je u to vrijeme bio student Univerziteta Brown te igrao za univerzitetski tim. Klub ga je uzeo kao zamjenu ozlijeđenom prvom basemanu Joeu Startu. Prilikom utakmice je od 4 zamaha palicom loptu pogodio jednom te postigao run. Klub je pobijedio s 5-3, a u sljedećoj utakmici je Whiteovo mjesto preuzeo "Orator Jim" O'Rourke

Nedavna istraživanja organizacije Society for American Baseball Research (SABR) navode kako je White bio prvi crnac koji je zaigrao u Major League Baseballu, pet godina prije daleko poznatijeg Mosesa Fleetwooda Walkera.

Istraživanje sugerira kako je White bio vanbračni sin Andrewa Jacksona Whitea, vlasnika plantaže u gradu Milner u Georgiji te njegove crne ropkinje po imenu Hannah. Godine 1870. popis je naveo Whitea kao 9-godišnje mulata, odnosno jedno od troje djece Hannah White. A.J. White je godine 1877. oporukom svo troje djece priznao kao svoju i ostavio novac za školovanje na Sjeveru.

Prema popisima iz 1900. i 1910. White je živio u Chicagu i radio kao knjigovođa, ali mu je kao rasa navedena bijela. Godine 1920. je pak, naveden u Rhode Islandu kao crnac, iako nije jasno da li je riječ o istom čovjeku. Nedoumice su najvjerojatnije posljedica prakse mulata u tadašnjoj rasističkoj Americi da se, kada je god to moguće, pokušaju predstaviti kao bijelci, odnosno sakriti svoje crnačko porijeklo.

Literatura uredi

  • The Providence Journal, February 15, 2004: "Who was the first black man to play in the major leagues?"
  • ESPN.com, January 30, 2004 "Was William Edward White really first?"