Wikipedija:Dozvole za objavljivanje

Logotip dozvole za objavljivanje sadržaja pod autorskim pravom

Za objavljivanje sadržaja zaštićenog autorskim pravima na Wikipediji nije dovoljno da imamo dopuštenje za korištenje samo na Wikipediji. To je zato što sama Wikipedia navodi da sav njen materijal može koristiti bilo tko, u bilo koju svrhu. Dakle, moramo biti sigurni da je sav materijal doista licenciran za tu svrhu, bez obzira tko ga je obezbjedio.

Da bismo to uradili, moramo često (e-poštom) kontaktirati nositelje autorskih prava i tražiti od njih da neopozivo objave izvorni materijal pod jednom ili više odgovarajućih slobodnih i kompatibilnih licenci, tako da se sadržaj može koristiti na bilo kojoj inačici Wikipedije. Obično tražimo da se takva objava osigura pod licencom Creative Commons Attribution-Sharealike 3.0 Unported License (CC BY-SA) ili licencom kompatibilnom s CC BY-SA i, ako je moguće, također GNU licencom za slobodnu dokumentaciju (GFDL) (bez verzije, bez nepromjenjivih odjeljaka).

Molimo Vas da imate u vidu da dozvole pokrivaju isključivo materijal nad kojim sami sajtovi drže autorska prava. Činjenica da se određeni materijal prikazuje na nekom sajtu ne znači automatski da je u pitanju dijelo tog sajta. Zbog toga, prije zahtjeva, morate se uvjeriti da je tekst ili datoteka zaista dijelo dotičnog mrežnog mjesta i da je stoga pokriveno dobijenom dozvolom.

Dozvole

Važeće dozvole (potvrđene kroz OTRS sistem)

Sajt Adresa Ovlašćenje ID tiketa Broj tiketa Napomena
; Dozvola na OTRS sistemu.

Nevažeće dozvole (bez OTRS broja)

Sajt Adresa Ovlašćenje Napomena
Autotrans Rijeka autotrans.hr Ovlašćenje;
Essekeri essekeri.hr Ovlašćenje;
El Mundo Sefarad elmundosefarad.wikidot.com Ovlašćenje;
Deseti korpus "Zagrebački" NOV i POJ deseti-korpus.com Ovlašćenje;
Telegram www.telegram.hr Ovlašćenje;

Slobodne licence

Sajtovi na kojima je materijal dostupan pod slobodnim licencama tako da se njihov sadržaj može koristiti na Wikipediji bez prethodnog zahtjeva: