Who Wants to Be a Millionaire?

Who Wants to Be a Millionaire? (doslovno "Tko želi biti milioner?") je televizijska igra u kojoj učesnici dobijaju velike novčane nagrade za ispravne odgovore na pitanja s više opcija, a pri čemu svako novo pitanje postaje teže. Format je vlasništvo i pod licencom kompanije Sony Pictures Television International. Maksimalna novčana nagrada (u originalnoj britanskoj verziji) je iznosila milion funti. Većina međunarodnih verzija nude najveću nagradu od milion jedinica domaće valute, pa, stoga, vrijednost novčanih nagrada varira od države do države ovisno o vrijednosti nacionalne valute.

Emisija se počela emitirati u Ujedinjenom Kraljevstvu 1998. godine, sa time da je originalni naziv bio Cash Mountain ("Planina (gotovog) novca"); voditelj je Chris Tarrant. Predstavljala je svojevrsni novitet u odnosu na emisije sličnog žanra. U njoj je u svakoj epizodi nastupao samo jedan natjecatelj i naglasak je bio na napetosti umjesto na brzini. U većini verzija ne postoje vremenska ograničenja za odgovor na pitanje, i natjecateljima se pitanje daje prije nego što moraju odlučiti hoće li pokušati dati odgovor.

Popularnost kviza je 2000. dovela do izdanja društvene igre temeljene na kvizu, a koju je proizvodila Pressman Toy Corp. U martu 2006. je originalni producent Celador objavio kako nastoji prodati svjetska prava na emisiju, zajedno sa arhivom britanskog kviza, a što je bila prva faza prodaje formata i produkcijskih odjela. Nizozemska kompanija 2waytraffic je potom otkupila Millionaire i ostatak Celadorove programske arhive. Dvije godine kasnije Sony Pictures Entertainment je otkupio 2waytraffic za 137,5 miliona £[1] Who Wants to Be a Millionaire je najpopularnija televizijska franšiza svih vremena, te se prikazivala u više od 100 zemalja.[2]

Vidi još uredi

Izvori uredi

  1. Tryhorn, Chris (13. 3. 2008). „Sony to buy Millionaire firm for £137.5m”. The Guardian (London). 
  2. „Millionaire dominates global TV”. BBC News. 12. 4. 2005. 

Eksterni linkovi uredi

Originalna britanska verzija
Stranice na Internet Movie Database