Wesley Sneijder

Wesley Sneijder (Utrecht, 9. lipnja 1984.), nizozemski nogometaš i reprezentativac koji trenutno igra za OGC Nice . Igra na poziciji igrača srednjeg reda ( polušpica ) i slovi za jednog od najperspektivnijih igrača na ovoj poziciji.

Wesley Sneijder
Lični podaci
Datum rođenja9. lipnja 1984.
Mjesto rođenjaNizozemska Utrecht, Nizozemska
NacionalnostNizozemac
DržavljanstvoNizozemska nizozemsko
Visina1.70m
Pozicijaofenzivni vezni
Informacija o klubu
Trenutni klubFrancuska Nice
Omladinski pogoni
1991 – 2002 Nizozemska AFC Ajax
Profesionalni klubovi*
Godine Klub Uta. (gol.)
2002 – 2007 Nizozemska AFC Ajax 127 (48)
2007 – 2009 Španija Real Madrid 52 (11)
2009 – 2012 Italija Inter Milano 76 (13)
2013 – 2017 Turska Galatasaray S.K. 122 (35)
2017 – Francuska Nice 0 (0)
Nacionalna reprezentacija**
Godine Reprezentacija Uta. (gol.)
2003 – Nizozemska Nizozemska 131 (31)
* Nastupi i golovi u profesionalnim klubovima koji se računaju samo za službene utakmice i tačni su do 07.08.2017.

U kolovozu 2007. otkupio ga je Real iz Madrida za 27 milijuna eura (iz Ajaxa). U Realu ima ugovor do 2012. godine, a u svoja prva tri nastupa za Real postigao je 4 gola i stekao stalno mjesto u prvoj postavi. Ipak, 2009. je za 15 milijuna eura prešao i milanski Inter zbog slabe minutaže u Madridu.

Karijera uredi

Početak uredi

Sneijder je rođen 9. lipnja 1984. u Utrechtu. Potjeće iz nogometne obitelji - otac mu je bio igrač, njegov stariji brat Jeffrey igrao za Stormvogels Telstar, a i mlađi brat mu je nogometaš.
Iako nije rođen u Amsterdamu, karijeru je započeu u Ajaxu. Debitirao je za Ajax u pobjedi od 2:0 protiv SBV Excelsiora, 22. prosinca 2002.

Real Madrid uredi

Dana 12. kolovoza 2007. Ajax je pristao prodati Sneijdera Real Madridu, i to za 27 milijuna eura što je drugi najskuplji transfer nizozemskog nogometaša. U Madridu je dobio dres sa brojem 23 koji je prije njega nosio David Beckham. U prvoj utakmici za Real postigao je zgoditak i to protiv gradskog rivala Atlético Madrida. Već u drugom kolu, protiv Villarreala, postigao je još dva pogotka. Prva sezona u Madridu je bila iznad svih očekivanja i Sneijder se pokazao kao dobra investicija. 2. rujna 2008. Sneijder dobiva dres sa brojem 10 i preuzima ulogu playmakera odnosno razigravača i kreatora igre te postaje jedan od najvažnijih igrača u Realu. Sneijdera su krasile karakteristike kao što su brzina, kontrola lopte, preglednost, precizni pasevi, a posebno je opasan bio iz slobodnih udaraca. U jednoj anketi nizozemskog nogometnog časopisa proglašen je za najboljeg izvođača slobodnih udaraca u nizozemskoj reprezentaciji.

Internazionale uredi

Iako je bio jedan od najvažnijih i najboljih igrača u klubu, odjednom se sve promjenilo. Real Madrid je dobio novog predsjednika koji je uveo novu politiku u klubu i doveo brojna zvučna pojačanja. Između ostalih dovedeni su Cristiano Ronaldo, Kaká, Xabi Alonso i mnogi drugi. Sve su to igrači koji igraju u veznom redu gdje igra i Sneijder. Doveden je i novi trener koji na Sneijdera više nije računao. Tada se pojavio novi klub u Sneijderovom životu. Bio je to Inter iz Milana koji je očajnički tražio baš igrača u veznom redu i to polušpicu. Trener Intera odmah je zatražio od vodstva kluba da mu dovedu Sneijdera jer je kao veliki stručnjak vidio sve kvalitete Sneijdera. Iako Sneijder u početku nije htio napustiti Madrid na kraju je ipak došao u Milano za 15 milijuna eura. U Interu je naravno kao pravi playmaker dobio dres s brojem 10. Već sljedeći dan nakon što je potpisao ugovor imao je svoj debi u dresu Intera i to u velikom derbiju Serie A između Intera i Milana. Bilo je to pravo vatreno krštenje za Sneijdera. Odigrao je jako dobru utakmicu uz nekoliko izglednih prigoda. Na kraju je završilo 4:0 za Sneijderov Inter.

Vanjske poveznice uredi