"Wavin' Flag" je pjesma somalsko-kanadskog pjevača K'naana s njegovog albuma Troubadour. K'naanoa verzija je na kanadskim ljestvicama ostvarila 2. mjesto, dok je obrada pjesme, koju su snimili Young Artists for Haiti, završio na prvom mjestu tih istih ljestvica. Verzija pjesme na kojoj, uz K'naana, sudjeluju i will.i.am i David Guetta namijenjena je međunarodnoj distribuciji. Pjesma se pojavljuje i na popisu pjesama u igrama NBA 2K10 i 2010 FIFA World Cup South Africa.

"Wavin' Flag"
Singl koji izvodi K'naan
s albuma Troubadour
Datum izdanjakolovoz 2009.
Formatdigitalni download, CD singl
Snimanje2008.
Žanrhip hop, world music
Trajanje3:41
IzdavačA&M/Octone
AutoriKeinan Abdi Warsame, Peter Hernandez, Philip Lawrence, Jean Daval
ProducentKerry Brothers, Jr., Bruno Mars
K'naan – kronologija singlova
If Rap Gets Jealous Wavin' Flag Stop for a Minute
Videospot
"Wavin' Flag" (feat. will.i.am & David Guetta) na YouTube-u

Pjesma je također izabrana za Coca-Colinu promotivnu himnu povodom Svjetskog nogometnog prvenstva 2010. koje se održalo u Južnoafričkoj Republici. Ta je verzija izdana pod naslovom "Wavin' Flag (The Celebration Mix)", a ubrzo su uslijedile i brojne dvojezične verzije za razna tržišta. Nakon izdavanja Celebration Mixa, malo prije početka prvenstva, pjesma je dosegla prvo mjesto na ljestvicama u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, a drugo mjesto u Kanadi, Italiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj.

K'naanova verzija pjesme "Wavin' Flag" uredi

Verzija s albuma uredi

"Wavin' Flag" je treći službeni singl (sveukupno osmi) s K'naanova albuma Troubadour kojega su producirali Kerry Brothers, Jr. i Bruno Mars.[1] Prva izvedba pjesme bila je uživo na Q TV-u s ciljem predstavljanja i promocije novog albuma.

Celebration mix uredi

"Wavin' Flag
(The Celebration Mix)"
 
Singl koji izvodi K'naan
s albuma Troubadour: Champion Edition
B stranaWavin' Flag
(feat. David Guetta & will.i.am)
Datum izdanja30. travnja 2010.
Formatdigitalni download, CD singl
Snimanje2010.
Žanrhip hop, pop
Trajanje3:38
IzdavačUniversal Music Group
AutoriK'naan
ProducentThe Smeezingtons
K'naan – kronologija singlova
Stop for a Minute Wavin' Flag (The Celebration Mix) Each Tear
Videospot
"Wavin' Flag (The Celebration Mix)" na YouTube-u

Coca-Cola je ovu pjesmu odabrala kao službenu himnu svog promotivnog programa povodom Svjetskog nogometnog prvenstva 2010.[2] Pjesma je snimljena pod naslovom "Wavin' Flag (The Celebration Mix)", a ubrzo je uvrštena i na soundtrack igre 2010 FIFA World Cup South Africa.

K'naan je posebno snimio novu verziju pjesme za prvenstvo u Južnoafričkoj Republici. Ovaj je remix dio Coca-Coline globalne integracijske marketinške kampanje "inspirirane veselim afričkim plesnim proslavama". Coca-Cola je i svoj poznati jingl ugradila u pjesmu, time povezujući pjesmu i svoj svjetski poznati brend.

K'naanova pjesma "Wavin' Flag" bit će korištena kao glazbeni element tijekom cijele kampanje uključujući i kao pozadina svih Coca-Colinih reklama vezanih uz prvenstvo. Također će se puštati tijekom Coca-Coline "FIFA World Cup Trophy" turneje, te na digitalnoj platformi tijekom prvenstva. U Hrvatskoj se pjesma može čuti na reklami vezanoj uz Rogera Millu, kamerunskog nogometaša koji je prvi u povijesti proslavio postignuti pogodak plesom i tako inspirirao generacije nakon njega, koja slavi ples i veselje, dok je u Slovačkoj vezana uz Coca-Colinog vozača koji prevozi pehar Svjetskog prvenstva u kamionu, ali mora pričekati dok carinici ne izvrše inspekciju. Njih dva, u međuvremenu, zaplešu tijekom inspekcije i to upravo na K'naanovu pjesmu.

Snimljen je i spot za pjesmu "Wavin' Flag (The Celebration Mix)" u kojem cameo nastup ima i Damian Marley.[3]

Nakon izdavanja Celebration Mixa, pjesma "Wavin' Flag" popela se na vrh ljestvica u Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji, a drugo mjesto zauzela je u Ujedinjenom Kraljevstvu, Kanadi, Italiji i Irskoj.

Razlike od originala uredi

"Wavin' Flag (The Celebration Mix)" je zapravo nova verzija K'naanove izvorne pjesme s Troubadoura. Iako sadrži velik broj elemenata kao i original, dodan je novi početak koji podiže atmosferu pjesme i tako ona postaje "otvorenija, gostoljubivija i svečanija", kako je sam K'naan rekao. Za Billboard.Biz, K'naan je rekao kako je iznimno ponosan na novu verziju pjesme. Također, ova verzija uklanja velik dio tzv. "mračnog teksta" izvorne verzije, što nije bilo u skladu s ciljem Coca-Coline kampanje, kojoj atmosfera "borbe za život" nije bila sukladna ideji veselja i ujedinjena koja je postignuta izmjenama pjesme.[4]

Uzeli smo nekih 50 bubnjeva i napravili mix pjesme s njima. To je zapravo o onom jednom trenutku kada se svi skupimo i cijeli svijet zaboravi svoje probleme i sukobe te kada se posvetimo jedinstvu i slavlju. Taj je trenutak sada vezan uz 'Wavin' Flag'

Dvojezične verzije uredi

Nakon izdavanja originalnog Celebration Mixa, verzija "Wavin' Flag (The Celebration Mix)" doživjela je niz novih, dvojezičnih verzija, kao što su španjolsko-engleska, arapsko-engleska ili francusko-engleska. U tim je verzijama često dolazilo do izbacivanja dobrog dijela izvornog engleskog teksta kao i promjene glazbenog aranžmana.

Prvu dvojezičnu verziju napravili su K'naan i španjolski pjevač David Bisbal (na španjolskom i engleskom) s ciljem izdavanja na latinoameričko tržište (Španjolska, Meksiko, Srednja i Južna Amerika). Pjesma "Wavin' Flag (Coca Cola Spanish Celebration Mix)" izvorno je, kao digitalni download, bila dostupna već u veljački 2010. Kao dio promocije pjesme, snimljen je spot u kojem K'naan i Bisbal zajedno izvode pjesmu.

Arapska verzija pjesme (pjevana egipatskim dijalektom), naslovljena "Wavin' Flag/Shagga' Bi Alamak", nastala je kao suradnja K'naana i libanonske pjevačice Nancy Ajram. Spot za pjesmu režirala je Leila Kanaan, a snimanje je trajalo više od mjesec dana. Snimanje se odvijalo u Danskoj, Portugalu, Brazilu, Libanonu i Južnoafričkoj Republici.[5].

Kinesku verziju pjesme izvode K'naan, Jacky Čeung i Jane Žang, a u Kini je dosegla broj 1 na ljestvicama,[6] dok je tajlandsku verziju uz K'naana izvodio Tattoo Colour.

Dosadašnje verzije

Remix Davida Guette & will.i.am-a uredi

Međunarodni remix pjesme su, uz K'naana, radili francuski glazbenik David Guetta i američki raper/producent i frontman grupe Black Eyed Peas, will.i.am, a namijenjena je međunarodnoj distribuciji izvan Kanade. Velik dio teksta kojeg izvodi will.i.am je nadodan originalu, a neki dijelovi K'naanovog izvornog teksta su izbačeni. Pjesmu je na kraju miksao Dylan "3-D" Dresdow.

Verzija s Davidom Duettom i will.i.am-om izdana je kao B-strana Celebration Mixa u Europi.[7]

Poseban spot također je snimljen za ovu verziju, a na njemu izvođači stoje ispred velike crne zastave. No, neke scene sa ovog spota preuzete su iz izvorne kanadske verzije, kao i iz Celebration Mixa.

Ljestvice uredi

Pjesma "Wavin' Flag" je bila objavljena za digitalno preuzimanje u ožujku. Plasirala se na 99. mjestu ljestvice Billboard Hot 100 te je to njegova prva pjesma plasirana na toj ljestvici. Na kanadskoj ljestvici singlova je pjesma debitirala na 82. mjestu, a nedugo nakon toga dosegla je 2. mjesto i time postala njegov najveći hit u Kanadi. Pjesmu je izvodio 22. siječnja 2010. godine na humanitarnom koncertu za žrtve potresa u Haitiju, a jedan dan poslije pjesma se popela na vrhu kanadske iTunes ljestvice.

Ljestvica (2009. – 2010.) Najviša pozicija
Ö3 Austria Top 40 1
Ultratop Flandrija 22
Ultratop Valonija 17
Canadian Hot 100[8] 2
IFPI 60
IFPI 17
European Hot 100 Singles[9] 1
SNEP 11
Media Control AG 1
IRMA 2
FIMI 2
Nederlandse Top 40 4
VG-lista 5
IFPI 5
PROMUSICAE 7
Media Control AG 1
Sverigetopplistan 10
UK Singles Chart 2
UK R&B Chart 1
Billboard Hot 100[10][11] 82

Young Artists for Haiti verzija uredi

"Wavin' Flag"
 
Singl koji izvodi Young Artists For Haiti
Datum izdanja12. ožujka 2010.
Formatdigitalni download
Snimanje2010.
Žanrpop, rap
Trajanje3:55
IzdavačA&M/Octone
AutoriBruno Mars, Phillip Lawrence, Keinan Warsame, Jean Daval

U veljači 2010. snimljena je obrada pjesme. Pjesmu su snimile sve kanadske zvijezde pod imenom Young Artists for Haiti te je objavljena kao humanitarni singl za pomoć žrtvama potresa u Haitiju.[12]

Glavni predvoditelj ovog projekta je Bob Ezrin. Ostali izvođači koji se nalaze u projektu su K'naan, Nikki Yanofsky, Deryck Whibley, Jay Malinowski, Emily Haines, James Shaw, Fefe Dobson, Drake, Justin Bieber, Avril Lavigne, Nelly Furtado, Jully Black i Kardinal Offishall. Studenti sa nekih sveučilišta su potvrdili da će svirati u orkestru.[13]

Ljestvica (2010.) Najviša pozicija
Canadian Hot 100[14] 1

Izvori uredi

  1. „K'Naan feat. Chali 2na (of Jurassic 5), Chubb Rock, Damian Marley, Mos Def - 'Troubadour' (Audio CD) Detail - Underground Hip Hop - Store”. Underground Hip Hop. Pristupljeno 2010-05-02. [mrtav link]
  2. K'Naan Celebrates His World Cup Anthem billboard.biz
  3. „K'naan - Wavin' Flag - Reggae Music Videos”. Goodlookvideos.com. Arhivirano iz originala na datum 2010-04-17. Pristupljeno 2010-05-02. 
  4. „How K'Naan's Song Became Coca-Cola's World Cup Soundtrack”. 
  5. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2010-07-25. Pristupljeno 2011-05-06. 
  6. „China Music Chart, as of 23 May, 2010”. Arhivirano iz originala na datum 2010-10-19. Pristupljeno 2011-05-06. 
  7. Musicline.de - K'Naan - Wavin' Flag
  8. Canadian Hot 100 chart billboard.com
  9. [1] Billboard
  10. Billboard Hot 100 chart position billboard.com
  11. http://www.billboard.com/charts/hot-100#/song/k-naan/wavin-flag/12863149
  12. „Obrada pjesme Wavin' Flag za pomoć Haitiju”. Arhivirano iz originala na datum 2010-02-24. Pristupljeno 2010-04-02. 
  13. „Izvođači koji susjeluju u projektu”. Arhivirano iz originala na datum 2014-02-03. Pristupljeno 2010-04-02. 
  14. „Canadian Hot 100”. Billboard.com. Pristupljeno 2010-05-02.