Voterford (engl. Waterford, ir. Port Láirge) je peti po veličini i značaju grad u Republici Irskoj i najvažniji grad na jugoistoku ostrva. Voterford je istovremeno i samostalni gradski okrug u okviru države, budući da ima zvanje velegrada.

Voterford
engl. Waterford, ir. Port Láirge

Znamenitosti Voterforda
Znamenitosti Voterforda

Grb

Zastava
Osnovni podaci
Država  Irska
Pokrajina Manster
Okrug Grad Voterford
Stanovništvo
Stanovništvo 45.748
Aglomeracija 49.213
Gustina stanovništva 1.100 st./km²
Položaj
Koordinate 52°15′24″N 7°07′45″W / 52.256667°N 7.129167°W / 52.256667; -7.129167
Nadmorska visina 15 m
Površina 41,6 km²
Voterford na karti Irske
Voterford
Voterford
Voterford na karti Irske
Ostali podaci
Pozivni broj +353 51
Registarska oznaka W
Veb-strana waterfordcity.ie


Koordinate: 52° 15′ 24" SGŠ, -7° -7′ -45" IGD

Prirodni uslovi uredi

Grad Voterford se nalazi u jugoistočnom delu irskog ostrva i Republike Irske i pripada pokrajini Manster, dok je preko reke Šur pokrajina Lenster. Grad je udaljen 165 kilometara južno od Dablina.

Reljef: Voterford je smešten u ravničarskom području, u krajnjem delu istoimenog Voterfordskog zaliva, na mestu ušća reke Šir u more. Nadmorska visina središnjeg dela grada je oko 15 metara.

Klima: Klima u Voterfordu je umereno kontinentalna sa izrazitim uticajem Atlantika i Golfske struje. Stoga grad odlikuje blaga i veoma promenljiva klima. Godišnja količina padavina je oko 530 mm/m², pa je kraj sušniji od ostatka države.

Vode: Voterford se nalazi u zaleđu Voterfordskog zaliva, dela Atlantskog okeana i jednog od najboljih prirodni luka na ostrvu. Grad se obrazovao na estuarskom ušću reke Šur u zaliv.

Istorija uredi

Područje Voterforda bilo naseljeno već u vreme praistorije. Prvo naselje zabeleženo je u vreme vikinških osvajanja, 853. g. Dato naselje je osvojeno od strane engleskih Normana u 1170. g., što je bio uvod u njihovo zaposedanje Irske. Naselje je odmah dobilo gradska prava, pa je postalo značajno i brzo je napredovalo. U kasnom srednjem veku Voterford je bio po značaju drugi u Irskoj, odmah posle Dablina.

Tokom 16. i 17. veka Voterford je učestvovao u burnim vremenima oko borbi za vlast nad Engleskom. Ovo nije oštetilo gradsku privredu, pa je cvetala u 18. veku, posebno brodogradnja i proizvodnja stakla. Međutim, sunovrat privrede grada desio se sredinom 19. veka u vreme irske gladi.

Voterford je od 1921. g. u sastavu Republike Irske. Oporavak grada započeo je tek poslednjih decenija, kada je Voterford ponovo zabeležio nagli razvoj i rast.

Stanovništvo uredi

Prema poslednjim procenama iz 2011. g. Voterford je imao oko 45 hiljada stanovnika u gradu i blizu 50 hiljada u široj gradskoj zoni., što je za dvostruko puta više nego pre jednog veka. Poslednjih godina broj stanovnika u gradu se naglo povećava.

Privreda uredi

Voterford je bio tradicionalno industrijsko, lučko i trgovačko središte. Najvažnija industrija nekad je proizvodnja stakla i kristala i brodogradnja.

Poslednjih decenija gradska privreda se mahom zasniva na poslovanju, trgovini i uslugama. Takođe, poslednjih godina turizam postaje sve važnija delatnost u gradu.

Zbirka slika uredi

Spoljašnje veze uredi