Warholove superzvijezde

(Preusmjereno sa stranice Warholove superzvezde)

Warholove superzvezde (Warhol Superstars) bili su ekskluzivan krug ljudi iz New Yorka, koje je Andy Warhol promovisao tokom 1960-ih i 1970-ih. Superzvezde se pojavljuju u njegovim umetničkim radovima i okružuju ga u njegovim društvenim kontaktima. One otelotvoruju njegov čuveni citat da će svako biti poznat 15 minuta. Warholu su superzvezde pomagale da poveća publicitet, a on im je za uzvrat garantovao slavu.

Mary Woronov
Ultra Violet (Isabelle Collin Dufresne)
Billy Name

Baby Jane Holzer je jedna od prvih njegovih zvezdi. Jedna od sigurno najpoznatijih bila je Edie Sedgwick, sa kojom je Warhol postao veoma blizak tokom 1965. godine, ali se njihov odnos prekinuo već naredne godine. Warhola su nadalje pratile Viva, Candy Darling, Ultra Violet, Nico i International Velvet.

Factory je bilo glavno mesto okupljanja superzvezda. Kako su se eksperimentisanja u njegovim filmovima nastavljala, Factory je privlačio sve veći broj boemskih ekscentrika. Neke od najznačajnijih superzvezda su se pojavile u prvom periodu Factory-a, u tzv. „Silver Factory“ („Srebrna fabrika“), tako nazvanoj jer je folija prekrivala zidove i plafon. Među njima su bili: Paul America, Ondine, Taylor Mead, Mary Woronov, Eric Emerson, Gerard Malanga, Billy Name i Brigid Berlin.

U kasnijim filmovima, koje je uglavnom radio Paul Morrissey, Warhol je promovisao nove superzvezde, među kojima su bili Joe Dallesandro, Penny Arcade, Andrea Feldman, Jane Forth, Geraldine Smith i Sylvia Miles. U toku ovog perioda Warhol se zainteresovao za transrodne osobe i drag queensice, pa su njegovu grupu superzvezdi činile i Candy Darling, Holly Woodlawn i Jackie Curtis.

Pošto je Valerie Solanas pucala na njega 1968. godine, Warhol je smanjio svoj socijalni život i to je označio početak kraja njegovih superzvezdi.

Chelsea Girls – film o životu superzvezdi u hotelu Chelsea – bio je jedini film koji je bio gledan van njujorških umetničkih krugova. Kasniji filmovi, u kojima je Warhol malo učestvovao i koje je režirao Paul Morrissey, kao što su Flesh, Trash, Heat i Women in Revolt bili su prilično popularniji.

Spisak Warholovih superzvezdi uredi

Spoljne veze uredi