Walter Stettner

Valter Štetner (nem. Walter Stettner Ritter von Grabenhofen, 18. mart 1895. — 18. oktobar 1944.) je visoki oficir nemačkog Vermahta. Kao zapovednik Prve brdske divizije, vodio je niz operacija protiv partizana u okupiranoj Jugoslaviji, uključujući operaciju Schwarz. Poginuo je u bici na Avali oktobra 1944. godine, u pokušaju proboja iz Srbije.

General-major Walter Stettner komandant 1. brdske divizije tokom anti-partisanske Operacije Schwarz u Crnoj Gori u junu 1943.

Ratna biografija uredi

Drugi svetski rat ga je zatekao u činu pukovnika u Prvoj brdskoj diviziji, koja se smatra jednom od elitnih divizija Vermahta. Sa svojom divizijom učestvovao je u napadu na Poljsku septembra 1939. i u napadu na Jugoslaviju aprila 1941.

Od juna 1941. njegova divizija borila se na Istočnom frontu u sklopu Armijske grupe "Jug". U decembru 1942. njegova divizija borila se na Kavkazu, osvojivši najviši vrh Kavkaza, Elbrus.

Nakon poraza u Staljingradskoj bici, u aprilu 1943., njegova jedinica transportovana je u Srbiju, a Štetner je odlikovan ordenom viteškog krsta, unapređen u čin general-majora i postavljen za komandanta divizije.

Njegova divizija tokom maja i juna 1943. učestvovala je u operaciji "Švarc", tokom koje je počinila ratne zločine nad pripadnicima NOVJ.

U septembru 1943. godine, u okviru Operacije Akse, 1. brdska divizija je učestvovala u razoružavanju italijanskih jedinica. Na Kefaloniji, Krfu i drugim ostrvima u Jonskom moru njegova divizija počinila je ratne zločine protiv zarobljenih Italijana.

Od novembra 1943. 1. brdska divizija ponovo je raspoređena u Jugoslaviju i potčinjena 2. oklopnoj armiji. U sastavu operativne grupe ove armije učestvovala je u operacijama "Kugelblic", "Šnešturm", "Valdrauš", "Reselšprung", "Ribecal" i drugim, protiv jedinica NOVJ. U oktobru 1944. tokom beogradske operacije opkoljena je u okolini Smedereva od jedinica Crvene armije i NOVJ. Tokom pokušaja proboja iz obruča, 18. oktobra 1944., na planini Avali general Valter Štetner je poginuo.

Vidi još uredi

Spoljašnje veze uredi

 
Wikiteka
Wikiteka ima originalan tekst povezan sa ovim člankom: