Walk on the Wild Side (pjesma, Lou Reed)

(Preusmjereno sa stranice Walk on the Wild Side (pesma Lou Reeda))

Walk on the Wild Side je pesma Lou Reeda sa njegovog drugog solo albuma, Transformer iz 1972. godine, najpre objavljena kao singl u novembru iste godine. Pesma je postigla veliki uspeh i popularnost, uprkos tome da govori o transrodnosti, muškoj prostituciji, oralnom seksu, drogama; i obično se smatra najboljim Reedovim solo projektom.

"Walk on the Wild Side"
Singl koji izvodi Lou Reed
s albuma Transformer
B stranaPerfect Day
Datum izdanjanovembar, 1972.
FormatSingl
ŽanrGlam Rock, Eksperimentalni rok
Trajanje4:12
IzdavačRCA
AutoriLou Reed
Lou Reed – kronologija singlova
- 1972 Satellite of Love
(1973)

Tekst pesme govori o nizu likova (o njihovom dolasku i životu u New Yorku) iz kruga Warholovih "superzvezdi". Tu se pominju Holly Woodlawn, Candy Darling, Joe Dallesandro, Jackie Curtis i Joe Campbell (koji je u pesmi pomenut pod nadimkom Sugar Plum Fairy). Candy Darling se pominje i u Reedovoj pesmi Candy Says.

U dokumentarnoj seriji Classic Albums: Lou Reed: Transformer, (2001) Reed objašnjava da mu je kao polazišna tačka za ovu pesmu poslužio roman A Walk on the Wild Side pisca Nelson Algrena, mada je u pesmu ugradio ličnosti iz svog života.

Godine 2003. magazin Rolling Stone uvrstio ovu pesmu u listu 500 najboljih pesama svih vremena. Pesma je zauzela 221. mesto.

Spoljne veze uredi