Voor een Verloren Soldaat

Voor Een Verloren Soldaat je holandski film iz 1992. godine, zasnovan na autobiografskom romanu baletskog igrača i koreografa, Rudija van Dantziga. Film se bavi romantično-seksualnim odnosom izmedu dvanaestogodišnjeg dečaka (Dantzig) i kanadskog vojnika za vreme poslednjih meseci Drugog svetskog rata.

Voor een Verloren Soldaat
PrijevodZa izgubljenog vojnika
ŽanrDramski film
RežijaRoeland Kerbosch
ProdukcijaGuurtje Buddenberg
Matthijs van Heijningen
ScenarioDon Bloch
Roeland Kerbosch
Knjiga:
Rudi van Dantzig
UlogeMaarten Smit
Jeroen Krabbé
Andrew Kelley
Freark Smink
Elsje de Wijn
MuzikaJoop Stokkermans
Premijera22. 5. 1992 (1992-05-22)
JezikHolandski jezik
Engleski jezik
Trajanje92 min
Država Nizozemska
Kompanija
DistributerMalofilm Distribution
Concorde Pictures
Tehnička ekipa
FotografijaNils Post
MontažaAugust Verschueren
Voor een Verloren Soldaat na Internet Movie Database

Radnja uredi

Jeroen (Jeroen Krabbé) se priseća perioda iz 1944. godine kada je on (Maarten Smit) sa drugom decom bio poslat iz Amsterdama na selo kako bi izbegao rat i glad u gradu. Jeroen boravi u ribarskoj porodici i, uprkos izobilju hrane, pati za domom.

Stvari se menjaju kada selo oslobadaju kanadske trupe. Jeroen sreće Walta Cooka (Andrew Kelley), kanadskog vojnika u ranim 20-im godinama, sa kojim se sprijateljuje. Jeroen uživa u pažnji koju mu Walt poklanja i vremenom prijateljstvo postaje seksualno. Porodica u kojoj boravi je svesna njegove bliskosti sa Waltom, ali u filmu ostaje nejasno da li znaju za seksualni aspekat njihovog odnosa.

Nekoliko dana kasnije Waltova trupa nastavlja dalje i Walt ga ostavlja bez pozdrava, poručujući jedino po ocu Jeroenove hraniteljske porodice da odlazi. Jeroen je veoma skrhan. Nakon rata vraća se svojoj porodici u Amsterdam i odlučuje da se preseli u SAD.

Film se završava scenom u kojoj se, sada odrasli, Jeroen priseća ovih dogadaja i pokušava da se izrazi kroz baletsku koreografiju. Za vreme probe, asistentkinja mu pruža koverat u kome se nalazi uvećana slika jedine fotografije koju ima iz tog perioda i, dalje, uvećana slika sa Waltovom vojničkom identifikacionom pločicom. Jeroen shavata da sada može da pronade svog izgubljenog vojnika.

Uloge uredi

Spoljne veze uredi