Wollastonit je kalcijski inosilikatni mineral iz grupe piroksenoida, kemijske formule CaSiO3, no unutar te formule mogu se naći i manji udijeli željeza, magnezija te mangana, kao zamjene za kalcij. Obično je bijele boje.

Wollastonit

Općenito
KategorijaMineral
Kemijska formulaCa3[Si3O9]
Identifikacija
Bojabijela, svjetlosiva ili smeđa
Kristalni habitusizdužen paralelno osi b
Kristalni sustavmodifikacija 1A triklinski, modifikacija 2M monoklinski
Kalavostsavršena po {100}, dobra po {001} i {102}
Lomiverast do neravan
Mohsova tvrdoća4,5 - 5
Sjajstaklastdo sedefast
Indeks lomaNp = 1,620, Nm = 1,632, Ng = 1,634
Ultraljubičasta fluorescencijažuto ili narančasto
Ogrebbijel
Gustoća2,9
Točka tališta1540 °C
Topljivosttopi se u HCl, netopiv u vodi
Prozirnostvećinom su prozračni, rijetko potpuno prozirni


Postanak uredi

Nastaje kada su nečisti vapnenac ili dolomit podvrgnuti visokoj temperaturi i tlaku, uz prisutnost silicijem bogatih magmatskih fluida (npr. u skarnovima ili kontaktno metamorfnim stijenama).

Kemijska reakcija izgleda ovako:

CaCO3 + SiO2 -> CaSiO3 + CO2

Ležišta i nalazišta uredi

Dolazi uz minerale iz grupe granata, vezuvijan, diopsid, tremolit, epidot, plagioklasne feldspate te kalcit.

U SAD-u wollastonit se vadi u Willsborou, New York. Naslaga koje se iskorištavaju u komercijalne svrhe ima također i u sjeverozapadnom dijelu Meksika. Kina je vodeći izvoznik volastonita.

U Hrvatskoj ga ima na Papuku.

Porijeklo imena uredi

Ime je dobio prema engleskom kemičaru i mineralogu Williamu Hydeu Wollastonu (1766. - 1828.) Zapravo, točno mu ime glasi wollastonit-1T, gdje 1T stoji za trikslinsku simetriju koja je prvi put opisana upravo na kristalu wollastonita.

Razlog dodavanja sufiksa "-1T" je taj što postoji i wollastonit-2M, poznat i pod imenom parawollastonit. Parawollastonit kristalizira u monoklinskom sustavu. Ta dva minerala su polimorfi. Postoji još nekoliko polimorfa wollastonita - wollastonit-3T, wollastonit-4T, wollastonit-5T i wollastonit-7T, ali oni su vrlo rijetki u prirodi. Primjerci koje nazivamo samo "wollastonitom", podrazumijevaju samo wollastonit-1T.

Upotreba uredi

Neka od obilježja koja wolastonit čine vrlo korisnim mineralom jesu njegov visoki sjaj i bjelina, nizak stupanj apsorpcije na ulja i vodu te velik udio volatila. Wollastonit se prvenstveno koristi u keramičkoj industriji (kao vatrostalni materijal), zbog visokog otpora na trenje koristi se u proizvodnji kočnica i kvačila na vozilima, kao punilo za boje te u plastici.

U najnovije vrijeme koristi se i kao aditiv u visokoj koncentraciji koju nazivamo Ductal [1], proizvođača Lafarge North America.

Vidi još: uredi