Viša klasa je izraz koji označava pojedince i društvene grupe koji se nalaze na vrhu društvene hijerarhije, odnosno koji su po materijalnom bogatstvu i/li političkom utjecaju superiorni ostatku društva.

Viša klasa se može pronaći u gotovo klasnim, odnosno civiliziranim društvima, a u pravilu predstavlja njegov brojčano najmanji dio. Vrlo često se za nju koristi sinonim vladajuća klasa ili elita.

Viša klasa se kroz historiju počela profilirati od pojedinaca iz prvobitne zajednice koji su od ostalih članova tih zajednica isticali fizičkom snagom, životnim iskustvom ili intelektualnim sposobnostima koji su im davali autoritet, a s vremenom i vlast. Uz vlast su s vremenom počele dolaziti i razne privilegije, a proces podjele rada i nužnost za trajnom hijerarhijom doveo do raznih mehanizama, uključujući nasljedni položaj poglavice, a nakon toga i drugih političkih funkcija.

U civiliziranim društvima sve do prije nekoliko vijekova je viša klasa imala institucionalno povlašten položaj, bilo kroz običaje, bilo kroz zakone, a on se održavao kroz društveno-politička uređenja kao što su aristokracija, oligarhija, monarhija i sl. Najbolji primjer takve više klase je feudalno plemstvo.

U suvremenim društvima, koja su kao svoje vrijednosti uvele načelo građanske jednakosti, viša klasa se više ne definira po porijeklu i institucionalnim privilegijama, nego uglavnom po materijalnom bogatstvu i članstvu nekih eksluzivnih organizacija (više svećenstvo u teokracijama ili najviši organi Partije u komunističkim državama) iz koga tek posredno proistječe politički utjecaj.

Vidi još uredi

Reference uredi

.

^ „The Sunday Times University Guide”. The Times. 2005. Pristupljeno 09. 09. 2006. 


 Socijalna stratifikacija : Društvena klasa p  r  u 
Buržoazija Viša klasa Vladajuća klasa Plemstvo Bijeli okovratnik
Malograđanstvo Viša srednja klasa Kreativna klasa Džentrija Plavi okovratnik
Proletarijat Srednja klasa Radnička klasa Nouveau riche/Parvenu/Skorojevići Ružičasti ovratnik
Lumpenproletarijat Niža srednja klasa Niža klasa Klasa starog novca Zlatni okovratnik
Seljak/Kmet Robovska klasa Potlačena klasa Besklasnost