Verginija (Verginia) je bila mlada rimska plebejka koja je živjela u 5. vijeku pne. i za koju većina historičara drži da je bila legendarna, a ne historijska ličnost.

Romaninova slika Ubistvo Verginije

Verginija je bila lijepa kći uglednog centuriona Lucija Verginija, zaručena za bivšeg plebejskog tribuna Lucija Icilija. Za njom je počeo žuditi patricij Apije Klaudije Kras, a kada je Verginija odbila njegova udvaranja, nagovorio je svog klijenta Marka Klaudija da otme Verginiju na putu do škole tvrdeći da je ona, u stvari, njegova robinja, te kako bi je kasnije poklonio Apiju. Međutim, građani su Marka prisilili da pitanje Verginijog statusa rješava na sudu, kojim je, kao decemvir, upravljao sam Apije. Kada je Apije presudio u Markovu korist i naredio da mu se preda Verginija, njen otac je izvadio nož i ubio je kako bi spriječio da je decemvir obeščasti. I otac i zaručnik su odmah uhapšeni, ali je masa, već ranije nezadovoljna sve tiranskijim postupcima decemvira, napala liktore, srušila njihove fascese i tako simbolički srušila decemvirski režim, koji je nakon toga zamijenjen redovnim institucijama Rimske Republike.

Većina historičara je, zapazivši sličnosti s ranijim mitom o silovanju Lukrecije i svrgavanju Rimskog Kraljevstva uvjerena da je riječ o mitu kojim se nastojalo dati opravdanje za rušenje institucija Rimske Republike.

Reference uredi

Fusnote uredi

Eksterni linkovi uredi