Sir Vere Cornwall Bird Sr. (St. John's, 9. decembar 1910. – St. John's, 28. jun 1999.) bio je antigvansko-barbudski političar i državnik, najpoznatiji po svojoj borbi za nezavisnost te karipske zemlje, odnosno što je dugo vremena bio njen premijer - i prije i poslije sticanja nezavisnosti. Njegov sin Lester Bryant Bird je također postao premijer.

Bird je nakon završetka osnovne škole služio kao dobrovoljac u Vojski spasa, ali je nakon toga odlučio da se umjesto dobrotvornim aktivnostima bavi politikom, smatrajući kako će siromašnima prije pomoći ako riješi problem dubokih socijalnih razlika u tadašnjoj britanskoj koloniji kojom su dominirali bogati bijeli zemljoposjednici. Bird se godine 1939. našao među osnivačima sindikata Antigua Trades and Labour Union (ATLU), a 1943. godine je postao njegovim predsjednikom. ATLU je ubrzo postao važan politički faktor Antigve i Barbude, a 1946. je Bird izabran u lokalni parlament, gdje se borio za ukidanje dotadašnjih imovinskih cenzusa koji su priječili biračko pravo siromašnoj crnačkoj većini. Kada je godine 1951. uvedeno opće pravo glasa, kandidati ATLU su osvojili sva raspoloživa mjesta u parlamentu. Bird je kasnije kao političko krilo sindikata osnovao Antigvansku laburističku partiju.

Kada je Britanija Antigvi i Barbudi, kao i drugim karipskim kolonijama, počela davati samoupravu, Bird je 1960. postao glavni ministar kolonije. Na tom se mjestu istakao velikim zalaganjem za političku uniju karipskih država, odnosno Zapadnoindijsku Federaciju. Kada je taj projekt propao, Bird se nastavljao boriti za ekonomsku integraciju, te je godine 1965. zajedno s Barbadosom i Gvajanom stvorio Karipsko udruženje za slobodnu trgovinu (CARIFTA), koje će kasnije prerasti u CARICOM. Godine 1967. Bird je uspio s britanskim vlastima postići dogovor prema kome je autonomija otočne države proširena kroz slobodnu asocijaciju.

Već sljedeće godine je, pak, nagli rast lijevog radikalizma kod omladine doveo do raskola u ATLU i ALP, iz koga se izdvajaju disidentski sindikat AWU i nova stranka Napredni laburistički pokret (PLM). Na izborima 1971. je ALP poražena, a Bird prisiljen odstupiti s dužnosti. Međutim, već 1976. godine je ALP dobila izbore, a Bird kao premijer rukovodio pripremama za konačno sticanje nezavisnosti. Godine 1981. je postao premijer nezavisne države, i na tom mjestu ostao do 9. marta 1994. Tada je podnio ostavku iz zdravstvenih razloga, kao i sukoba unutar vlastitog kabineta.

Iako je 1994. proglašen nacionalnim herojem, a 1985. godine po njemu nazvan i međunarodni aerodrom kraj prijestolnice, Bird je bio predmetom kritika zbog korupcije i nepotizma. U tome se posebno isticala književnica Jamica Kincaid, usporedivši njegove metode vladavine s metodama Duvaliera na Haitiju.


Eksterni linkovi uredi

Prethodi:
Premijer Antigve i Barbude
1. novembar 1981 – 9. mart 1994.
Slijedi:
Lester Bird