Venus Vilijams
Venus Williams
Mesto trenutnog stanovanja Palm Bič Gardens, Florida, Sjedinjene Američke Države
Datum rođenja 17. juni 1980.
Mesto rođenja Linvud, Kalifornija
Visina 1,85 m
Težina 72,5 kg
Prof.igra od oktobra 1994.
Igra desnom rukom (dvoručni bekhend)
Zarađeni novac $17.777.042
Singl
Pobeda/poraza 453/106
Osvojenih turnira 35
Najbolji plasman 1 (25. februar 2002.)
Dubl
Pobeda/poraza 90 / 16
Osvojenih turnira 9
Najbolji plasman 5 (11. oktobar 1999.)
stanje 9.jul 2007

Venus Vilijams (njeno celo ime glasi Venus Eboni Star Vilijams, engleski: Venus Ebony Starr Williams) je sestra Serene Vilijams, i zajedno sa njom predstavlja najveću legendu američkog ženskog tenisa. Potiče iz jedne velike afro-američke pororodice, tako da pored Serene, ima još dve sestre Išu i Lindreu. Njena četvrta sestra, Jetunde, je nažalost 2003. godine umrla od neizlečive bolesti. Ovo je potreslo ne samo Venus, već i druge sestre Vilijams, tako da je Serena posvetila osvojeni grend slem trofej sa Otvorenog prvenstva Australije 2007. godine, upravo Jetundi. Venus je osvojila pregršt turnira i izgradila jednu bogatu karijeru. Međutim, ona nije uspešna samo u sportu, već i u dizajnu enterijera, što trenutno i studira. Čak je i osnovala kompaniju za dizajniranje enterijera, koja se nalazi u Palm Bič Gardensu. Postoje mnoge modne kolekcije koje nose naziv ove teniserke, što samo govori o njenoj popularnosti u SAD i širom celog sveta. Venus Vilijams je teniserka koja je tokom svoje karijere obarala mnoge rekorde grend slem turnira stare već decenijama godina. Osvajala je mnoge turnire u singl, i u dubl konkurenciji, i zajedno sa sestrom Serenom, ime porodice Vilijams načinila najprestižnijim teniskim imenom ikada.

Teniska karijera uredi

Prva iskustva uredi

Venus Vilijams je debitovala na turniru u Ouklandu, 1994. godine. Međutim nakon uspešnog starta, Venus Vilijams je zaaustavljena od strane Aranče Sančez Vikario. Naredne godine je ponovila učešće na turniru u Ouklandu i stigla do četvrtfinala, što je predstavljalo odličan rezultat za jednu početnicu. Pored ovog turnira, Venus Vilijams je igrala i u Los Anđelesu i Torontu. Iz godine u godinu je povećaval broj učešća na turnirima, tako da se pored svih ranijih turnira na kojima je učestvovala, pojavila i na turniru u San Dijegu i Indijan velsu, 1996. godine.

Probijanje ka vrhu uredi

Da je Venus Vilijams igračica koju ne treba potcenjivati, pokazala je 1997. godine. Ovo je bila njena godina jer je stigla do svog prvog grend slem finala i to na Otvorenom prvenstvu Amerike. Iako je izgubila od Martine Hingis sa 6:0 6:4 ovo finale je obeleženo obaranjem mnogih rekorda. Venus Vilijams je bila najslabije rangirana igračica od 1978. godine koja je ušla u finale Otvorenog prvenstva Amerike. Takođe, ona je bila prva igračica koja nije bila postavljena za nosioca turinra, a da je ušla u finale, čak od 1958. godine! Finale Otvorenog prvenstva Amerike koje je izgubila, je bilo finale u kojem su učestvovale najmlađe igračice u istoriji tenisa, jer je Martina Hingis tada imala svega 16, a Venus Vilijams 17 godina! Nakon ovog izenađujućeg finala, kada su obe igračice pokazale da će se u skorijoj budućnosti upravo između njih dve voditi borba za mesto broj 1. na VTA rang listi, Venus Vilijams je iste godine stigla i do četvrtfinal Indijan Velsa, a učestvovala je i na Otvorenom prvenstvu Francuske i Vimbldonu. Svoju prvu singl titulu je osvojila 1998. godine u Oklahomi, a zajedno sa svojom sestrom Serenom Vilijams osvojila i dubl titulu, čime je ovaj par sestara postao tek treći par sestara koje osvajaju zajedničku titulu! Pobedivši Martinu Hingis po prvi put, i to u finalu turnira u Majamiju, Venus Vilijams ulazi u top 10, 30.-og marta 1998. Te iste godine je odigrala još mnogo utakmica protiv tada broja 1, Martine Hingis, i uspevala da je pobedi (čak ju je i izbacila iz drugog kola turnira u Sidneju, gde je poražena u finalu). Venus Vilijams je ove 1998. godine stigla do finala i u Rimu, Stanfordu i Cirihu, gde je odservirala najbrži servis u istoriji žensog tenisa (loptica se kretala brzinom od 205 km/č). Osvojila je dve grend slem titule u miks dabl konkurenciji na Otvorenom prvenstvu Australije i Rolan Garosu.

Borbe sestara za prestiž uredi

1999. godina je bila godina sestara Vilijams. Naime, ove godine (5.-og aprila) se Serena Vilijams pridružila svojoj sestri u vrhu, i time su sestre Vilijams postale prve sestre koje su zajedno bile u top 10. Venus je ove godine osvojila šest singl titula. Kada je 28.-og februara Venus osvojila turnir u Oklahomi, Serena je osvojila turnir u Parizu, i time su ove sestre postavile još jedan rekord, postale su prve sestre koje su osvojile turnire u istoj nedelji. Napredak Serene Vilijams je doveo do brojnih međusobnih borbi među sestrama. Tako su se u finalu turnira u Majamiju sastale, i Venus Vilijams je pobedila. Venus je 1999. godinu završila na trećem mestu. Ove godine je debitovala za FED reprezentaciju SAD, i pomogla ekipi da osvoje ovaj turnir. Sestre Vilijams su se još mnogo puta sastajale na turnirima. Mnogo puta su se sastajale u finalima grend slema, a jedan od najznačajnijih međusobnih duela bio je finalni duel sestara na Vimbldonu, koji je predstavljao drugi finalni okršaj sestara u istoriji Vimbldona!

Vrhunac karijere uredi

Najznačajnija godina za Venus Vilijams bila je 2000. godina, kada je postala druga Afriko-amerikanka koja je osvojila Vimbldon i druga igračica sveta ikada koja je na Olimpijskim igrama osvojila zlatnu medlju i u singlu i u dublu! Međutim usled povreda i bolesti, propustila je završni turnir sezone. No, sledeće godine je nadoknadila propušteno, osvojivši pregršt turnira i grend slem titula, tako da je 2002. godine postala prva Afro-amerikanka koja je bila najbolja teniserka sveta!

Uticaj povreda i bolesti na Venus Vilijams uredi

Nekoliko godina povrede su mučile Venus Vilijams. Iako je ona davala sve od sebe, povrede su ipak uticale na njenu igru, tako da je nekoliko godina za redom završavala među prvih dvadeset teniserki sveta. Ali, 2005. godine, se potpuno zdrava vraća u formu i osvaja svoju petu singl grend slem titulu u Vimbldonu i postaje najniže rangirana igračica koji osvaja Vimbldon. Tada nastupa serija dobrih igara Venus Vilijams, i polako vraćanje u sam vrh. Međutim na kraju godine je povredila koleno, i morala je da otkaže učešće na jednim od najbitnijih turnira, i tako prokockala sve što je do sada uradila pri povratku među najbolje. Naredne 2006. godine, Venus Vilijams više nije mogla da se izbori sa povredama, tako da je spala među prvih 50 igračica sveta. Trenutno zauzima 50. poziciju na VTA listi.

Osvojeni turniri uredi

Osvojeni turniri u singlu uredi

Osvojeni turniri u dublu uredi

  • 1998. Oklahoma, Cirih
  • 1999. Rolan Garos, Otvoreno prvenstvo Amerike, Hanover
  • 2000. Vimbldon, Olimpijske igre
  • 2001. Otvoreno prvenstvo Australije
  • 2002. Vimbldon
  • 2003. Otvoreno prvenstvo Australije

Osvojeni turniri u mešovitom dublu uredi

  • 1998. Otvoreno prvenstvo Australije, Rolan Garos

Uspesi na grend slem turnirima uredi

Grend slem 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 Pobeda
Otvoreno prvenstvo Australije - - - - - ¼ ¼ - ½ ¼ F 3. 4. 1. - 28-8
Rolan Garos - - - - 2. ¼ 4. ¼ 1. F 4. ¼ 3. ¼ 3. 33-11
Vimbldon - - - - 1. ¼ ¼ P P F F 2. P 3. P 44-7
Otvoreno prvenstvo Amerike - - - - F ½ ½ P P F - 4. ¼ - 43-6

Vanjske veze uredi