Veliki Zimbabve

20°16′23″S 30°56′04″E / 20.273063°S 30.934344°E / -20.273063; 30.934344

Zimbabwe National Monument
Svjetska baštinaUNESCO
 Zimbabve (Afrika)
Registriran:1986 (10. zasjedanje)
Vrsta:kulturni
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO
Veliki Zimbabve

Veliki Zimbabve (Great Zimbabwe) je ime dano ruševinama drevnog grada na jugu Afike koje se nalaze u današnjem Zimbabveu. Nalazi se 27 km jugoistočno od Mašvinga.

Ime je izvedeno od šona riječi dzimba dza mabwe i znači "kuće od kamena".

Počeo se graditi u 13. stoljeću, a već u sljedećem stoljeću postao je glavni grad carstva koje se protezalo od rijeke Zambezi do rijeke Limpopo, poznatog kao Carstvo Munhumutapa (područje današnjih država Zimbabvea i Mozambika). Bio je glavno trgovačko i vjersko središte. Sagrađen je od velikih granitnih blokova, a čitav grad je okružen visokim bedemom koji je štitio grad. Kuće u gradu su bile okrugle, a izrađene su od gline slične šljunku i pokrivene slamom. Većina stanovništva bavila se uzgojom stoke, ječma, sijerka i povrća. Pretpostavlja se da je grad na svom vrhuncu imao 10.000 stanovnika.

Stanovnici Velikog Zimbabvea štovali su duše preminulih predaka, i njima u čast su na obredima prinosili meso teladi u posudama koje su postavljali na posvećena mjesta na kompleksu brežuljka. Arheološki nalazi ukazuju da je Zimbabve također imao trgovačke veze s srednjovjekovnom Kinom i Arabijom. Radiokarbonsko datiranje najstarije artefakte smješta na početak 13. vijeka. Iz dandanas nepoznatih razloga je napušten 1450. godine.

Prvi Evropljani koji su vidjeli ruševine bili su portugalski istraživači na početku 16. vijeka. Nekoliko britanskih ekspedicija je poduzeto polovicom 19. vijeka kada se smatralo da su Zimbabve sagradili Feničani ili Arapi, odnosno da je predstavljao repliku dvorca Kraljice od Sabe. Prva organizirana iskopavnja su započela 1905. godine, nakon čega se uvriježio stav kako su Veliki Zimbabve sagradili lokalni Bantu narodi. Taj je stav službeno cenzuriran od rasističkih rodezijskih vlasti do 1980. godine.

Literatura uredi

  • Ilustrirana obiteljska enciklopedija, Svezak 14 (T-Z), Dorling Kindersley, 2008.

Vanjske veze uredi