Veer-Zaara (Hindi: वीर-ज़ारा, Urdu: ویر زارا) je bolivudski film iz 2004. godine, koji je režirao Yash Chopra. Po žanru je melodrama, čija radnja u pozadini ima indijsko-pakistanski sukob. Glavne uloge tumače Shahrukh Khan, Preity Zinta i Rani Mukerji. Dijaloge je pisao Aditya Chopra.

Veer - Zaara
RežijaYash Chopra
ProducentYash Chopra
ScenarioAditya Chopra
UlogeShahrukh Khan
Preity Zinta
Rani Mukerji
Kirron Kher
Divya Dutta
Boman Irani
Anupam Kher
MuzikaSanjeev Kohli
DistribucijaYash Raj Films
Datum(i) premijere
12. 11. 2004 (2004-11-12)
Trajanje192 min.
Zemlja Indija
Jezikhindi, urdu, punjabi
Budžet7,000.000 $ (proc.)
Veer - Zaara na Internet Movie Database

Za Yash Chopru je ovaj film predstavljao povratak režiji nakon osam godina pauze, odnosno filma Dil To Pagal Hai (1997). Film se originalno zvati Yeh Kahaan Aa Gaye Hum, odnosno po naslovu pjesme iz film Silsila (1981). Yash Chopra se na kraju odlučio za ime Veer-Zaara. Ipak, jedna od pjesama u filmu je dobila naziv "Yeh Hum Aa Gaye Hain Kahan". Film je postao najveći bolivudski film godine - kako Indiji i tako i na međunarodnom tržištu.

Sadržaj uredi

Većina priče se dešava u Verovoj zatvorskoj ćeliji.

Zaara Haayat Khan (Preity Zinta), je nezavisna, mlada Pakistanka, koja putuje za Indiju, kako bi uslišila posljednju želju njene babe, da njen prah ostane u Indiji u njenoj rodnoj zemlji, đe nogom nije kročila godinama. Njen zadatak je da taj prah baci u rijeku u blizini svetog mjesta u Kiritpuru, đe počivaju njeni preci.

Tokom putovanja, Zaarin autobus doživljava nesreću i nju spašava Veer Pratap, indijski pilot. Zaara ispunjava babinu molbu uz pomoć Vera. Njih dvoje onda odlaze zajedno kod Veerove porodice, tačnije njegovog ujaka i ujne, koji nemaju đece i Veer im je kao rođeni sin. Oni se tu super provode, i Veer se zaljubljuje u nju. On to i želi da joj kaže, ali idući sa njom ka voznoj stanici za Pakistan, on saznaje da je Zaara vjerena Razom, prijateljem njenih roditelja. Inače je njen otac političar i on smatra da je to vjenčanje prava stvar, jer će tako učvrstiti svoju poziciju. Veer joj ipak priznaje da je zaljubljen u nju, a ni ona nije ravnodušna. Ali ipak ona odlazi sa svojim vjerenikom, i oboje vjeruju da je to zadnji put kada će se njih dvoje viđeti. Međutim, to je samo početak.

Dolazeći kući Zaara shvata da ona voli Veera, i da ne može da se uda za svog vjerenika. Zaarina prijateljica Shabbo, razgovara telefonom sa Veerom i govori mu da je Zaara nesrećna jer ga voli i ne može da se uda za Raza. Veer napušta svoj posao i odlazi u Pakistan, kako bi poveo Zaru sa sobom. Kada se u Pakistanu otkrije ko je on, Zaarina majka ga moli da napušti Zaaru, i objašnjava mu situaciju šta će biti sa njenom porodicom i njenim mužem, koji će biti uništen, ako se sazna da Zaara voli Indijca. Veer poštuje to i odlučuje se da ode nazad u Indiju, ali Raza mu priprema zamku i njega hapse kao indijskog špijuna, a Raza mu govori da slučajno ne pokuša da otkrije istinu, jer će se on osvetiti Zaari.

Tako Veer ostaje u zatvoru, i dugo godina uopšte ne govori ni sa kim, kako bi mogao da sačuva Zaaru, jer je on mislio da jedino na taj način, ona može biti srećna sa Razom. Međutim on ne zna, da je Raza takođe iscenirao njegovu smrt, tako što je autobus sletio sa puta i u njemu su poginuli putnici koji su išli za Indiju. Zaara i drugi su uvjereni da je u tom autobusu takođe bio i Veer.

22 godine kasnije, Veer se upoznaje sa Saamiyom, koja je postala pakistanski advokat te godine i Veer treba joj bude prvi klijent, koga će ona odbraniti. Njoj su upravo dodijelili Veera, jer su smatrali da ona neće ništa postići i tako je izbaciti iz kruga advokata. Međutim, zahvaljujući tome što ga je nazvala njegovim pravim imenom, on razgovara sa njom, prvi put da priča sa nekim poslije 22 godine, i govori joj da će uraditi sve, samo da se ne spominje Zaara i njena porodica.

Kada je čula čitavu priču, Saamiya biva jako potištena i želi na sve načine da mu povrati svoj identitet i povratak u rođenu zemlju, kako bi mogla u ime Pakistana, koliko toliko da mu vrati godine koje je nepravedno proveo kao zatvorenik u Pakistanu.

Poslije mnogo pokušaja, ona shvata da neće uspjeti u tome i odlazi u Indiju, kako bi u selu pokušala da nađe činjenice koje će potkrijepiti istinu i tako dokazati da je on stvarno Veer a ne Rajesh Rahtore. Ona biva zatečena jer u selu upravo nalazi Zaaru i njenu prijateljicu. Kada je čula od Zaare da se ona uopšte nije udala za Razu, već kada je čula da je Veer poginuo, ona je došla u selo da vodi vrtić, koji su do tada vodili Veerovi rođaci koji su umrli. Saamiya, ne može da vjeruje da postoji takva ljubav i ona smatra Veera i Zaaru kao bogove, koji više ne postoje. Zaara odlazi sa Saamiyom na sud, i tada istina dolazi na viđelo. Veera oslobađaju i izvinjavaju mu se u ime Pakistana, i on odlazi sa Zaarom u svoje rodno mjesto, da provede poslednje godine života sa njom.

Uloge uredi

Glumac/ica Uloga
Shahrukh Khan Veer Pratap Singh
Preity Zinta Zaara Haayat Khan
Rani Mukherji Saamiya Siddiqui
Kirron Kher Mariam Hayaat Khan
Divya Dutta Shabbo
Boman Irani Jahangir Hayaat Khan
Anupam Kher Zakir Ahmed
Amitabh Bachchan Chaudhary Sumer Singh (Bauji)
Hema Malini Saraswati Kaur (Maati)
Manoj Bajpai Raza Shirazi

Muzika uredi

Untitled
Studio album by Madan Mohan
Izdan
August 12, 2006 (India)
ŽanrFeature film soundtrack
Kuća
ProducentMadan Mohan
Madan Mohan chronology
Chaal Baaz
(1980)
Veer-Zaara
(2004)
--

Muziku je komponovao Madan Mohan, a tekstove je napisao Javed Akhtar.

Lata Mangeshkar, poznata pjevačica, je pjevala za mnoge pjesme u filmu. Pjevala je zajedno sa Madan Mohanom. Ostali pjevači su Udit Narayan, Sonu Nigam, Gurdas Mann, Roop Kumar Rathod, Ahmed, i Mohhamed Hussain.

Lista pjesama uredi

Popularnost uredi

Veer-Zaara je jako promovisana prije premijere. Filmska muzika je objavljena prije filma i visoko je kotirala na top-listama isto kao i film. Film je počeo da se prikazuje u bioskopima 12. novembra 2004. Zaradio je oko 450,000.000 rupija. Prve nedelje zaradio je 170,000.000 rupa, što je rekord za prvu nedelju prikazivanja u sezoni 2004/2005.

Film nije bio jedino uspješan u Indiji i Pakistanu, već i u zemljama kao što su Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Francuska, Južna Afrika i SAD. 6. aprila 2005. je održana premijera Grand Rex, najvećoj kino-dvorani u Parizu. National Geographic ga je u broju za februar 2005. opisao u članku posvećenom Bolivudu.

Nagrade uredi

Filmfare Awards uredi

Veer-Zaara je nominovan za 15 Filmfare nagrada. Dobio je nagradu za najbolji dijalog, najbolju priču, film i tekstopisca. A nominovan je za sledeće nagrade:

IIFA Awards uredi

National Film Awards uredi

Stardust Awards uredi

Star Screen Awards uredi

Zee Cine Awards uredi

Bollywood Movie Awards uredi

Global Indian Film Awards uredi

Veer-Zaara na DVD uredi

6. juna 2005 Yash Raj Films je Veer Zaaru objavio na DVD-u, u obliku dvostrukog izdanja - jedan disk sadržavao originalan film, a drugi sadrži speijalne dodatke, kao što su pravljenje pjesama (sa originalnim melodijama), intervju sa Yash Choprom, premijeru, izbrisane scene, promo i izbrisane pjesme Yeh Hum Aa Gaye Hain Kahan.

Disk 1 ( film) ima jednu audio u hindi/Urdu/Punjab, i jedanaest titlova na engleskom, španskom, njemačkom, hebrejskom, arapskom, gujarati, tamilskom i malayalam jeziku.

Povezano uredi

Vanjske veze uredi

Nagrade
Prethodi:
Koi... Mil Gaya
कोई मिल गया
Filmfare Best Movie
2004
Slijedi:
Black
ब्लैक