Za ostala značenja, vidi Van Halen (razvrstavanje).


Van Halen Američki je hard rock sastav osnovan u Pasadeni, Kalifornija 1972.g. Grupu su osnovali braća Eddie Van Halen i Alex Van Halen. Popularnost stječu izlaskom njihovog prvog albuma 1978.g. imena istog kao i sastav Van Halen. 1985.g. grupu napušta pjevač David Lee Roth a mijenja ga Sammy Hagar. Prvo ime sastava bilo je "Mammoth" ali pošto je već postojala grupa s tim imenom, mijenjaju ga u Van Halen.

Van Halen
Van Halen na turnjei 2008. Slijeva nadesno: Wolfgang Van Halen, Alex Van Halen, David Lee Roth i Eddie Van Halen.
Muzički rad
Period aktivnosti1972 - danas
Mjesto osnivanjaPasadena, Kalifornija, SAD
ŽanrHard rock, heavy metal[1]
Diskografska kućaWarner Bros., Yessup Recording
Članovi
Bivši članoviMichael Anthony
Sammy Hagar
Gary Cherone
Mark Stone
Mitch Malloy
Ostalo
Povezani izvođačiThe Other Half, Chickenfoot, Mad Anthony Xpress, The Waboritas
Službene stranicewww.van-halen.com

Biografija uredi

Sastav osnivaju braća Alex i Eddie Van Halen 1972.g. u Pasadeni, Kalifornija. Oba su u početku učili svirati klavir, međutim kasnije se orijentiraju, Alex na bubnjeve a Eddie na gitaru.

1974.g. osnivaju sastav koji se zove "Mammoth" i sa njim sviraju po kućnim zabavama i organiziranim plesnjacima. Razglas iznajmljuju od David Lee Rotha (koji tada pjeva u grupi "Redball Jetsi") za 50$. Iako u početku nije ispunjavao uvjete koje je Eddie postavio, Roth kasnije postaje članom sastava. Pridružuje im se i basista Michael Anthonyo, koji ujedno izvodi i prateće glasove. Pošto je već postojao sastav koji se zvao "Mammoth" i ime je bilo zaštićeno, mijenjaju naziv sastava u "Van Halen".
Sastav tada čine: Eddie Van Halen na gitari, Alex Van Halen na bubnjevima, David Lee Roth vokal i Michael Anthony na bas gitari.

1977.g. na jednom nastupu primjećuje ih basista grupe KISS, Gene Simons i predlaže im da ih u svom trošku odvede u New York gdje će snimiti demo. Suradnja nije dugo trajala ali Simons ih spaja sa Tedom Templemanom koji kasnije postaje njihov producent. Kad ih je Templeman čuo, oduševio se i ponudio im ugovor i snimanje albuma.

Već izlaskom prvog albuma Van Halen postaju jako popularni i postavljaju nove standarde na tadašnjoj hard rock sceni. Status super zvijezda dobivaju 1984.g. izlaskom albuma istog imena kao i godina 1984. Album bilježi najveći komercijalni uspjeh do tada i streloviti rast na top listama.

Između Eddija i Rotha cijelo vrijeme postoje nesuglasice i nakon njihovog najvećeg uspjeha dolazi do razlaza. 1985.g. David Lee Roth napušta sastav a umjesto njega dolazi Sammy Hagara iz grupe "Montrose". Ova promjena nije najbolje prihvaćena od fanova i šire publike ali grupa do 1998.g. snima niz albuma koji više manje zauzimaju solidno mjesto na top listam ali ne uspijevaju postići prijašnju popularnost. Zbog prepirki sa Eddiem, Hagar 1998.g. odlazi iz sastava. Tada angažiraju bivšeg člana grupe "Extreme", Gary Cheronea sa kojim snimaju album Van Halen III koji je bio totalni promašaj.

2004.g. Hagar se vraća u sastav i izdaju dvostruki album iz perioda 1997-1998 sa tri nove pjesme koje pjeva Hagar. Ovaj album im djelomično vraća staru slavu i zauzimaju odlična mjesta na top listama.

Najveća senzacija dogodila se 2007.g. kada je najavljen povratak David Lee Rotha i okupljanje sastava za Američku turneju. Turneja se prvo dogovara za ljeto 2007.g. ali zbog nepoznatih razloga se odgađa i dogovara se novi datum od 27. rujna do 11. prosinca 2007.g.

Povijest sastava uredi

David Lee Roth (1972-1985) uredi

1972.g. tadašnji sastav Van Halen čine članovi: Eddie i Alex Van Halen, David Lee Roth i Mark Stone, kojeg kasnije mijenja Michael Anthony. Jako puno sviraju po raznim okolnim mjestima i već tada postaju popularni. 1977.g. odlaze u New York, gdje upoznaju svog budućeg producenta Ted Templemana.

  • 1978.g. izdaju svoj prvi album naziva Van Halen. On im donosi veliku popularnost, odvodi ih na vrh top lista i postavlja nove standarde na hard rock sceni. Virtuoznost Eddevog sviranja gitare i velike glasovne mogućnosti David Lee Rotha dolaze do potpunog izražaja, pa se tako skladba Eruption i danas smatra jednom od najvećih solo izvedbi na gitari.
  • 1979.g. u mjesecu travnju izdaju svoj drugi album koji se zove Van Halen II. On prolazi nešto slabije od prvoga sa kojim su postavili previsoke standarde pa je i logično da bude nešto slabiji.
  • 1980.g. izlazi Women and Children First. Album je zanimljiv po tome što se po prvi puta na njihovom materijalu može čuti sintisajzer, kojeg svira Eddie. Roth se tome žestoko protivio i već tada među njima dvojicom dolazi do nesuglasica. Iako je Roth mislio da će sa elektronskom glazbom doživjeti promašaj, album je solidno prihvaćen od publike i glazbenih kritičara.
  • Tenzije između Rotha i Eddia rastu i uglavnom se vode oko toga tko će biti glavni i u kojem će smjeru sastav ići. Usprkos tome 1981.g. izdaju album Fair Warning s koji se do tada uspijevaju najviše približiti slavi prvoga albuma Van Halen. Skladbe Mean Street i Unchained zauzimaju visoko mjesto na top listama, a čitav album govori o mračnoj strani slave i života u velikom gradu. Međutim, tržište nije zadovoljeno pa na nagovor David Lee Rotha snimaju komercijalni album Diver Down koji izlazi u travnju 1982.g. Album obiluje obradama ali ima i nekoliko autorskih naslova.
  • 1984.g. vraća im stari uspjeh prvog albuma i donosi planetarnu slavu. Izlazak novog albuma 1984 9. siječnja odmah iz Nove Godine donosi nagli uspon na top listama i čini ga njihovim najboljim komercijalnim albumom do tada. Za to je zaslužno nekoliko hitova, Jump, Panama, Hot For Teacher i drugi, ali isto tako Eddievo virtuozno sviranje gitare i sintisajzera kao i fantastično Rothovo pjevanje.

Na žalost fanova i šire publike, netrpeljivost između Eddia i Rotha sve više dolazi do izražaja i 1985.g. David Lee Roth napušta sastav i posvećuje se solo karijeri. Umjesto njega Eddie angažira Sammy Hagara pjevača grupe "Montrose".

Sammy Hagar (1985–1996) uredi

Dolaskom Hagara u sastav nastupile su mnoge promjene a jedna od njih je i promjena zvuka što nikako nije bilo dobro prihvaćeno od publike. Hagar je provocirao svojim ponašanjem s kojim je uveliko imitirao Rotha. Nedostatkom karizme i duhovitošću za razliku od Rotha, Hagaru nije preostalo drugo nego da publiku vrijeđa na račun njihove inteligencije i ukusa za glazbu. Slijedili su albumi koji nisu zabilježili veliki uspjeh.

Bilo je logično da nakon vrlo lošeg desetljeća treba nešto mijenjati, pa tako 1996 nakon svađe sa Eddiem, Sammy Hagar napušta sastav. U to vrijeme na kratko se u sastav vraća David Lee Roth koji snima dvije nove pjesme za album Best of Volume I, a u javnosti je njegov povratak primljen vrlo pozitivno. Međutim od sastavljanja stare ekipe nije bilo ništa. Eddie je tvrdio da je angažirao Rotha samo za te dvije pjesme a Roth je tvrdio da je prevaren i da ga je Eddie nagovarao na povratak.

1998-2004 uredi

Nakon ponovnog izbacivanja David Lee Rotha iz sastava, najavljeno je da će novi vodeći vokal biti Gary Cherone, bivši pjevač grupe "Extreme". Dugo očekivani Cheroneov debi album sa sastavom Van Halen izlazi 17. ožujka 1998.g. pod nazivom Van Halen III. Donosi brz rast na top listama do čak trećeg mjesta ali i vrlo brzi pad budući da su ga glazbeni kritičari vrlo loše prihvatili. Van Halen III se pokazao kao najlošije prodavan album do tadašnjoj dugoj karijeri sastava Van Halen, a treba dodati da je i svjetska turneja bila najlošije posjećena do tada, Cherone 1999.g. napušta sastav.

Povratak Hagara uredi

2004.g. Sammy Hagar se vraća u sastav i odlaze u studio radi snimanja novog materijala. 20. srpnja iste godine izdaju dvostruki album koji se zove The Best of Both Worlds. Na njemu se nalaze najbolje pjesme iz perioda 1977-1995 a nije obuhvaćen period iz doba Gary Cheronea. Snimljene su i tri nove skladbe koje pjeva Hagar. Na njemu se nalazi 16 skladbi David Lee Rotha iz perioda 1978-1985, i 17 skladbi Sammy Hagara iz perioda 1986-1995. Jako je dobro prihvaćen od publike i glazbenih kritičara a prema Billboardovim podacima, zaradili oko 40 milijuna dolara.

Povratak Rotha uredi

Poslije odlaska Gary Cheronea iz sastava odmah su se mogle ćuti glasine o Rothovom povratku u grupu. Međutim mada je bilo nekih najava, a i Eddie je 2001. najavio da je bolestan i ima karcinom, okupljanje starog sastava nije se desilo sve do 2007.g. kada se na službenim internet stranicama grupe Van Halen može pročitati informacija da se David Lee Roth vraća u sastav. Kasnije tu vijest potvrđuju i Eddie i Roth na konferenciji za novinare. Nema dogovora oko snimanja novog materijala ali se zato ugovara Američka turneja koja bi trebala početi u ljeto 2007. Iz nekog nepoznatog razloga turneja je odgođena ali Eddie i Roth potvrđuju da nema nesuglasica među njima. Dogovara se novi datum turneje od 27. rujna do 11. prosinca 2007.g.

Diskografija uredi

Studijski albumi uredi

Godina izlaska Naziv albuma Izdavačka kuća RIAA Certifikat Billboard Top lista Zabilješke Vokalist
1978 Van Halen Warner Bros 10x Platinum #12
  • Prvi i odlično prodavan album
  • Prvi album pjevača David Lee Rotha
David Lee Roth
1979 Van Halen II Warner Bros 5x Platinum #6
  • Prvi put na top 20 sa singlom "Dance the Night Away"
1980 Women and Children First Warner Bros 3x Platinum #6
  • Izlazi samo jedan singl "And the Cradle Will Rock..."
1981 Fair Warning Warner Bros 2x Platinum #5
  • Najmanje komercijalan album sa David Lee Rothom
1982 Diver Down Warner Bros 4x Platinum #3
  • Album čine pretežito obrade pjesama od kojih je najponzatija "Pretty Woman" od Roy Orbisona
1984 1984 Warner Bros 10x Platinum #2
  • Grammy Award Nominacija: Najbolji rock vokal za izvođenje skladbe "Jump".Skladba "Jump" bila je pet tjedana prva na Billboardovoj top listi
  • Najbolji album od izlaska debitantskog Van Halena
  • Zadnji album pjevača David Lee Rotha
1986 5150 Warner Bros 6x Platinum #1
  • Prvi album pjevača Sammy Hagara
  • Prvi na top listi Billboarda
  • Najuspješniji album u Sammy Hagar karijeri
Sammy Hagar
1988 OU812 Warner Bros 4x Platinum #1
  • Ime albuma (OU812 - "Oh, you ate one too?") je odgovor na prvi solo album David Lee Rotha, Eat'em And Smile na čijem se omotu nalazi lice jokera
1991 For Unlawful Carnal Knowledge Warner Bros 3x Platinum #1
  • Grammy Award nagrada: Najbolja Hard Rock izvedba
1993 Live: Right Here, Right Now Warner Bros 2x Platinum #5
  • Prvi i jedini album u živo
  • Uključuje Sammy Hagarovo pjevanje pjesama iz David Lee Roth vremena
  • Obrade dviju pjesama iz Sammy Hagar solo karijere
1995 Balance Warner Bros 3x Platinum #1
  • Grammy Award Nominacija: Najbolja hard rock izvedba za skladbu "The Seventh Seal"
  • Najmanje uspješan album u Sammy Hagar vremenu
  • Posljednji album pjevača Sammy Hagara
1998 Van Halen III Warner Bros Gold #4
  • Prvi i jedini album pjevača Gary Cheronea
  • Michael Anthony svira bas na tri pjesme, ostale obrađuje Eddie Van Halen
  • Eddie Van Halen pojavljuje se kao vokala u jednoj pjesmi, Koju prvi put izvodi još davne 1974 kada su se zvali "Mammoth"
Gary Cherone

Kompilacije uredi

Godina izlaska Naziv albuma Izdavačka kuća US Sales Certifikat Zabilješke
1996 Best of Volume I Warner Bros 3x Platinum
2004 The Best of Both Worlds Warner Bros Platinum

Izvori uredi

Vanjske poveznice uredi

Šablon:Van Halen