Valerij Heletej

Valerij Viktorovič Heletej (ukr. Валерій Вікторович Гелетей; 28. august 1967 -) je ukrajinski policajac i državni funkcionar, najpoznatiji po tome što je 2014. godine, na vrhuncu sukoba sa ruskim separatistima, služio kao ministar obrane Ukrajine.

Valerij Heletej
Valerij Heletej


Na dužnosti
3. jul 2014 – 14. oktobar 2014
Predsjednik Petro Porošenko
Prethodnik Mihailo Koval
Nasljednik Stepan Poltorak

Na dužnosti
2. mart 2014 – 3. jul 2014
Predsjednik Oleksandr Turčinov (v.d.)
Petro Porošenko
Prethodnik Serhij Kulik
Nasljednik nema
Na dužnosti
24. maj 2007 – 14. jul 2009
Predsjednik Viktor Juščenko
Prethodnik Petro Pljuta
Nasljednik Oleksandr Birsan

Rođen/a 28. 8. 1967. (1967-08-28) (dob: 56)
Vehnij Koropec, Zakarpatska oblast, Ukrajinska SSR, SSSR
Alma mater Nacionalna akademija unutrašnjih poslova (1994)

Heletej je svoju karijeru započeo nakon što je služio vojni rok u Sovjetskim graničnim trupama. Godine 1988. se priključio miliciji (policija) tadašnje sovjetske Ukrajine i postepeno napredovao u službi, prije nego što je 1994. završio Nacionalnu akademiju unutrašnjih poslova. Uglavnom je radio u Kijevu, uključujući odjele i službe za borbu protiv organiziranog kriminala. Godine 2006. ga je predsjednik Viktor Juščenko imenovao savjetnikom za policijske poslove, a 2007. je postao načelnikom Uprave državne bezbjednosti (UDO), zadužene za zaštitu državnih funkcionara, te je tada dobio čin milicijskog general-potpukovnika. Kada je to mjesto napustio 2009. godine, imao je čin general-pukovnika.

Nakon euromajdanskog prevrata je na proljeće 2014. godine ponovno postao šef UDO-a, a 2. jula ga je novoizabrani predsjednik Petro Porošenko predložio za novog ministra obrane. Potvrđen je od Vrhovne rade sljedeći dan, a prilikom govora zastupnicima je obećao ne samo da će ugušiti separatističku pobunu nego i da će "pobjedničku paradu održati u Sevastopolju", koji je prije toga bio anektiran od strane Rusije. Snage ukrajinske vojske pod njegovom nadležnošću su ubrzo nakon toga zabilježile velike uspjehe, istjeravši separatiste iz njihovih uporišta u Slavjansku i Kramatorsku, kao i prodrijevši na sam rub Donjecka i Luhanska, ali su u drugoj polovici 2014. godine teško poražene u bitci za Saur-Mogilu i Ilovajsk te prisiljene na povlačenje. Pri tome je veliki dio ukrajinske javnosti, ali i zapovjednici dobrovoljačkih formacija BTrO za neuspjehe krivim držao upravo Heleteja. Nekoliko tjedana nakon primirja u Minsku Heletej je smijenjen.

Vanjske veze uredi