Uvs Nuur (mongolski jezik: Увс нуур, ruski: Убсу-Нур ili Убса) je visoko slano jezero koje se nalazi u pograničnom području između Mongolije i Rusije (manji dio). Sjeveroistočni dio jezera nalazi se u ruskoj republici Tuva, a najveće naselje je u mongolskom dijelu, Ulaagom. Ovo veoma slano i plitko jezero je ostatak velikog slanog mora koje je prije nekoliko tisuća godina pokrivalo mnogo veće područje. Uvs Nuur, površine 3350 km², je najveće jezero u Mongoliji i smješteno je 759 metara ispod razine more, u depresiji Ubsunurske kotline (Bazen Uvs Nuura, poznat i kao Bazen Ubsa-Nur, mongolski: Бассейн Убсу-Нур, ruski: Убсунурская котловина), krhkom bazenu zatvorenog sliva (endorheični bazen)[1].

Ubsunurska kotlovina/
Bazen Uvs Nuura
Svjetska baštinaUNESCO
 Rusija -  Mongolija


Uvs Nuur na mapi Mongolije
Uvs Nuur
Uvs Nuur
Lokacija Uvs-Nuura u Mongoliji
Registriran:2003. (27. zasjedanje)
Vrsta:Prirodno dobro
Mjerilo:ix, x
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO
Satelitska fotografija jezera Uvs Nuur
Smještaj jezera Uvs Nuur u Ubsunurskoj kotlovini

U Ubsunurskoj kotlini najsjevernija svjetska pustinja se susreće s najjužnijom zonom tundre na sjevernoj polutki. Kotlina ima površinu od oko 70.000 km² i većinom se sastoji od ledenjaka, alpske tundre, pod-alpskih pašnjaka, planinskih tajga, ali i pošumljene i gole stepe s ponekim područjima polupustinja, pa čak i pješčanih pustinja s dinama. Kako se kotlina nalazi na granici klimatskih područja Sibira i Središnje Azije, tenperature znaju varirati od -58 °C zimi do 47 °C ljeti. Usprkos ovako ekstremnoj klimi, ovaj raznolik krajolik ima i veliku bioraznolikost[2], te je dom za više od 173 vrste ptica i 41 sisavca, uključujući ugrožene vrste kao što su sniježni leopard (Panthera uncia), argali ovca (Ovis ammon) i sibirska divlja koza (Capra sibirica). Izostanak industrije i oslanjanje stanovništva na tradicionalno nomadsko pastirstvo su minimalno utjecali na krajolik čime je on gotovo ostao nedirnut. Zbog toga je od 2003. godine, rezervat biosfere Ubsunurske kotlovine (njenih 1069 ha) upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji[3].

Izvori uredi

  1. Ubsunurska kotlina Arhivirano 2007-09-20 na Wayback Machine-u kao dio Mreže svjetskih rezervata biosfere. Posjećeno 20. veljače 2011. (en)
  2. Ubsunurska kotlovina Arhivirano 2012-07-31 na Archive.is-u na stranicama ruskog Greenpeacea. Posjećeno 19. veljače 2011. (en)
  3. http://whc.unesco.org/en/list/769

Vanjske veze uredi

Ostali projekti
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Ubsunurska kotlovina