Ustav Sjeverne Koreje

Socijalistički ustav Demokratske Narodne Republike Koreje je ustav Sjeverne Koreje, najviši zakonski propis u državi. Ustav izlaže temelje državne organizacije te funkcije vladajuće partije u odnosu na Vladu i Parlament. Aktualni ustav usvojen je 1972. godine, a mijenjan je nekoliko puta. Aktualna verzija ustava na snazi je od 2019. godine.[1]

Ustav Sjeverne Koreje
Socijalistički ustav Demokratske Narodne Republike Koreje
Grb Sjeverne Koreje
Osnovne informacije
Država Sjeverna Koreja
Tipustav
Grana pravaustavno pravo
Jezicikorejski
SkraćenicaUstav Sjeverne Koreje
Prihvaćanje i stupanje na snagu
LegislaturaVrhovna narodna skupština
Donošenjeprosinac 1972.
Izmjene1998., 2009., 2012., 2013., 2016., 2019.

Ustav Sjeverne Koreje sastoji se od preambule i sedam glava, a na samom početku preambule navodi se puno ime države i njezin socijalistički karakter. Članak 12. definira Sjevernu Koreju kao "diktaturu narodne demokracije" (fraza koja je uvelike bazirana na kineskoj "narodnoj demokratskoj diktaturi") pod vodstvom Radničke partije. Ustav propisuje i temeljna građanska i ljudska prava, poput slobode izražavanja, pravo na izbore, pravo na pošteno suđenje te slobodu vjeroispovjesti. Posebno su naglašena prava svakog građana na rad, obrazovanje, hranu i zdravstvenu skrb.

Iako nominalno moderan ustav, sva navedena prava su u praksi uvelike ograničena člancima 81. (svi građanu moraju "čvrsto čuvati političko i ideološko jedinstvo i solidarnost naroda") i 82. (svi se građani moraju pridržavai "socijalističkog životnog standarda").

Historija uredi

Sjeverna Koreja je službeno imala dva ustava, s tim da je ovaj potonji, usvojen 1972. godine, nekoliko puta mijenjan te je na snazi izmijenjni ustav iz 2013. godine. Situacija izgleda ovako:

  1. Narodni ustav iz 1948. godine donesen je po uzoru na sovjetski ustav iz 1936. godine, koji je bio uzor mnogim socijalističkim ustavima. Ustav je usvojila Vrhovna narodna skupština, a njegov tekst su uređivali Josif Staljin i Terentij Štikov. Ustav je ukinut 1972. godine.
  2. Juche ustav iz 1972. godine bio je posljedica nužnosti adaptiranja promjenama u suvremenom svijestu. Ovaj je ustav dokinuo raniji iz 1948. godine i uveo brojne promjene na političkoj sceni Sjeverne Koreje, najznačajnija među kojima je bilo uvođenje institucije predsjednika s izrazito velikim ovlastima, a koja je pripala Kim Il-sungu. Ustav je mijenjan ukupno četiri puta:
    1. Kim Il-sungov ustav iz 1998. godine proglasio je Kima, koji je bio mrtav od 1994. godine, Vječnim predsjednikom.
    2. Songun ustav iz 2009. godine uveo je šest novih članaka i izbacio riječ "komunizam" iz članaka 29. i 40.
    3. Kim Il-sung-Kim Jong-ilov ustav iz 2012. godine uskladio je tekst ustava nakon smrti Kim Jong-ila.
    4. Aktualni ustav iz 2019. godine usvojen je tokom ljeta te godine, kao šesta modifikacija ustava iz 1972. godine. Postoji mogućnost da se radi i o potpuno novom ustavu, međutim izvori još uvijek ne daju jasan odgovor na to pitanje.

Reference uredi

Vanjske poveznice uredi