Usama ibn Munkid

Majd ad-Dīn Usāma ibn Murshid ibn ʿAlī ibn Munqidh al-Kināni al-Kalbi[1] (također Usamah, Ousama, itd.; arapski: أسامة بن منقذ‎) (r. 4. jula 1095 – 17. novembra 1188[2]) bio je srednjovjekovni muslimanski pjesnik, književnik, faris (profesionalni ratnik) i diplomat iz dinastije Banu Munqidh iz Shaizara u sjevernoj Siriji. Rani život mu je koincidirao s usponom nekoliko znamenitih muslimanskih dinastija, kao i posljedicama Prvog križarskog rata i uspostavom križarskih država.

Usama ibn Munqidh
Rođen/a(1095-07-04)4. 7. 1095.
Shaizar
Umro/la17. 11. 1188. (dob: 93)
Damask
PočivalištePlanina Qasiyun
Zanimanjepjesnik, dvorjanin, vojnik
Religijaislam
DjecaMurhaf ibn Munqidh
RoditeljiMurshid ibn Munqidh
RodbinaSultan ibn Munqidh

Bio je nećak emir Shaizara i pretpostavlja se da je trebao naslijediti titulu, ali je 1131. prognan s dvora te ostatak života proveo služeći druge vladare. Bio je dvorjanin Burids, Zengida i Ajubida u Damasku, služeći znamenitog Zengija, Nur ad-Dina i Saladina u periodu od preko pedeset godina. Neko vrijeme je proveo i na fatimidskom dvoru u Kairu, kao i među Artukidima u Hisn Kayfi. Često se miješao u dvorsku politiku, te je prognan i iz Damaska i iz Kaira.

Za vrijeme života je bio najpoznatiji kao pjesnik i adib ("čovjek od slova"). Pisao je mnoge zbirke poezije kao Kitab al-'Asa ("Knjiga štapova"), Lubab al-Adab ("Jasle rafiniranja") i al-Manazil wa'l-Diyar ("Staništa i zgrade") te zbirke vlastite poezije. Suvremenim čitateljima je najpoznatiji kao autor Kitab al-I'tibar ("Knjiga učenja po primjerima" ili "Knjiga kontemplacije"), koja sadrži opsežne prikaze križara sa kojima je često imao posla, a neke od njih smatrao prijateljima, iako je općenito držao da su barbarski stranci.

Većina porodice mu je stradala kada je zemljotres pogodio Shaizar 1157. Umro je u Damasku 1188. godine, u dobi od 93 godine, što je bila prilična rijetkost za tadašnje doba.

Izvori uredi

  1. Majd ad-Din je počasna titula što znači "slava vjere". Osobno ime Usama znači "lav". Murshid mu je bio otac, Ali djed, a Munqidh pradjed. Porodica Munqidh je pripadala Kinanahima od Kalba preko Qudhaae. Paul M. Cobb, Usama ibn Munqidh: Warrior-Poet in the Age of Crusades (Oxford: Oneworld, 2005), p. 4.
  2. Prema Ibn Khallikanu rođen je 27. Jumada al-Thani godine 488. AH a umro 23. ramazana 584 AH. Ibn Khallikan's Biographical Dictionary, trans. William MacGuckin, Baron de Slane, vol. 1 (Paris: 1842), p. 179. Gregorijanski datumi su prema Cobb, Usama ibn Munqidh, p. 4.

Vanjske veze uredi