Univerzitet Sapienza u Rimu

Univerzitet Sapienza u Rimu (ital. Sapienza–Università di Roma, lat. Studium Urbis) poznat i pod kraćim imenom Sapienza ili Univerzitet u Rimu, autonomni je javni univerzitet koji se nalazi u glavnom gradu Italije Rimu. Sapienza je najveći univerzitet u Italiji i u Evropi po broju studenata, i najstariji od četiri javna rimska univerziteta. Riječ sapienzna znači mudrost ili znanje. Prema QS World University Rankings iz 2010. ovaj je univerzitet smješten na 190. mjesto u svijetu. Osnutak institucije seže u daleku 1303. godinu što ju svrstava među starije univerzitete na kontinentu i svijetu. Sapienza je široko priznata kao jedan od najuglednijih univerziteta na evropskom kontinentu.

Univerzitet Sapienza u Rimu
Sapienza – Università di Roma
lat. Studium Urbis
Logo univerziteta
Historija
MotoIl futuro è passato qui
Osnivanje1303.
Generalno
Vrstajavni univerzitet
Administracija
RektorDr. Eugenio Gaudio
Admin. osoblje8,000
Studenti
Broj studenata112,564[1]
Boje         [2]
UdruženjaERASMUS, AUE
Lokacija
Sjedište
  – grad
  – država

Rim
Italija
Kampusurbani
Službene stranice
uniroma1.it

Historija uredi

Univerzitet Sapienza u Rimu osnovan je 1303. godine na osnovi papinske bule koju je 20. aprila iste godine izdao papa Bonifacije VIII. Papina namjera je bila da pokrene teološke studije koji će biti pod njegovom izravnijom kontrolom od sličnih studija na Univerzitetu u Bologni i Padovanskom univerzitetu. 1431. godine papa Eugen IV u potpunosti je reorganizirao studij sa novom bulom kojom je studentima i predavačima dodijelio najšire privilegije i odlučio da univerzitet treba organizirati u četiri odvojene škole; pravnu, medicinsku, teološku i filozofsku. Isti je papa uveo i novi porez na vino kroz koji su sakupljana sredstva za rad univerziteta. Od novca sakupljenog porezom kupljena je i palača Sant'Ivo alla Sapienza koja je kasnije pretvorena u crkvu.

Dani blagostanja završili su 1527. godine kada su španjolske i svete rimske snage izvršile Pljačku Rima. Te je godine studij zatvoren, a neki od njegovih profesora i studenata su stradali. Papa Pavao III ponovno je otvorio univerzitet nedugo nakon početka njegova pontifikata 1534. godine.

U 1650-im godinama univerzitet je postao poznat pod nazivom Sapienza (mudrost) te je takav naziv zadržan do danas. 1870. godine, po završetku procesa ujedinjenja Italije, institucija je prestala biti papinski univerzitet i postala je javni unierzitet talijanskog glavnog grada.

Vidi još uredi

Izvori uredi

  1. „Anagrafe Nazionale Studenti”. miur.it. 
  2. „Sapienza University of Rome – Identity Guidelines”. Arhivirano iz originala na datum 2012-08-25. Pristupljeno 2015-06-11. 

Vanjske veze uredi