United Parcel Service

United Parcel Service Inc. (NYSE: UPS), za koga se često koristi jednostavna skraćenica UPS, je najveća svjetska kompanija za dostavu pošiljki, loja u više od 200 država i teritorija svakodnevnio dostavlja 14 miliona paketa. Nedavno je svoju djelatnost proširla na logistiku i druge oblasti vezane uz transport. Sjedište joj je u gradu Sandy Springs u SAD.

United Parcel Service Inc.
UPS Logo
Tip Međunarodna korporacija (NYSE: UPS)
Osnovana 28.8. 1907. Seattle
Sjedište Sandy Springs, SAD
Ključni kadroviMichael L. Eskew, predsjednik & CEO
Industrijazračna prošta
Proizvodiusluge prijevoza tereta
logističke usluge
Prihod 42,581 milijardi USD (2005)
Operativni prihod 6,143 milijardi USD (2005)
Neto prihod 3,870 milijardi USD (2005)
Zaposlenika40.000 (2006)
Supsidijarne tvrtkeMail Boxes Etc.
SloganŠto Smeđi mogu učiniti za vas
(What can Brown do for you?)
Web-sajtwww.ups.com

UPS je dobro poznata po svojim smeđim kamionima, interno poznatim kao dostavna vozila (zato je i nastao nadimak za kompaniju "Velika smeđa mašina," a isto tako se, zbog reklama vezanih za NASCAR, koristi i "Kola #88"). Smeđa boja koju UPS koristi na svojim vozilima i uniformama je poznata kao UPS smeđa, a odabrana je jer se prije toga koristila na vagonima za spavanje kompanije Pullman te smatrala profesionalnom i elegantnom. Smeđa boja također krije prljavštinu i ne privlači pažnju. UPS-ovi poslovni klijenti nisu htjeli privlačitri pažnju na činjenicu da UPS dostavlja njihov namještaj i drugu skupocjenu robu, a ne njihov vlastiti transport. UPS je smeđu boju registrirao kao zaštitni znak, čime se ostale dostavljačke kompanije sprečavaju da je koriste kao vlastiti brend. UPS također vodi vlastitu aviokompaniju Šablon:Airline codes [1] sa sjedištem u Louisvilleu.

U aprilu 2003. godine UPS je otkrio novi logo, zamijenivši sada već legendarni paket i štit originalno dizajniran godine 1961. od strane Paula Randa. Novi logo sadrži velika slova "U" i 'S" s ironično malenim "p" u sredini. Također je skratio svoj naziv s "United Parcel Service" na jednostabno "UPS."

Najveći konkurenti su mu Poštanska služba SAD (USPS), FedEx i DHL. Kroz historiju je UPS imao konkurenciju samo od strane USPS na jeftinom tržištu kopnene dostave. Međutim, godine 2000. je FedEx prodro na to tržište s akvizicijom RPS-a (originalno Roadway Package System) i davši mu brend FedEx Ground. Uz to je godine 2003. DHL uzeo i Airborne Express. Ove akvizcije su znatno pojačale prisutsvo DHL-au SAD, što je povećalo konkurenciju i u oblasti kopnene dostave.

UPS je ušao u poslove prijevoza teškog tereta s kupovinom Menlo Worldwide Forwardinga, bivše podružnice Menlo Worldwidea, kojoj je dat novi brend UPS Supply Chain Solutions. Kupovina je najavljena 20.12. 2004; cijena je iznosila 150 miliona US$ i preuzimanje 110 miliona US$ dugoročnog duga. Menlo Worldwide je bio nasljednik Emery Worldwidea. Emery je ostao bez dozvole za letove nakon što se 13.8. 2001. DC-8-71F srušio u Sjevernoj Kaliforniji.

5.8. 2005. UPS je objavio dovršetak akvizicije Overnite Transportationa za 1,25 milijarde US$. To su FTC i Overniteovi akcionari odobrili 4.8. 2005. Dana 28.4. 2006, Overnite je službeno postao UPS Freight.

UPS također posjeduje Mail Boxes Etc. koji bpdo lance trgovina UPS Store and Mail Boxes Etc.

Izvori uredi