Ulrich od Augsburga

Sveti Ulrich (cca. 890–4. jul 973), ponekad navođen i kao Uodalric ili Odalrici, bio je biskup Augsburga i predvodnik Rimokatoličke crkve u Njemačkoj. Poznat je kao prvi svetac koji je službeno kanoniziran.

Sveti Ulrich

Statua Svetog Urha (Ulirch) u crkvi Gora Oljka (Slovenija)
Rođen/a 890, Zürich (današnja Švicarska)
Umro/la 4. 7. 973., Augsburg (današnja Njemačka)
Kanoniziran/a 4. 7. 993
Kalendar svetaca 4. 7.
Zaštitništvo protiv komplikacija pri rađanju; protiv nesvjestice; protiv groznice; protiv miševa i krtica; Augsburška biskupija; sretna smrt; tkalci

Biografija uredi

Ulrich se rodio u porodicialemansko-švapskih plemića. Otac mu je bio grof Hupald od Dietlingena, a majka Dietprich od Švapske (također poznata kao Theoberga). Djed po majci mu je bio Burchard I, vojvoda od Švapske, drugi suprug Liutgard, udovice istočnofranačkog kralja Ludwiga Mlađeg. Ulrichov brat se zvao Theodbald, te je naslijedio grofovsku titulu i poslije poginuo u bitci kod Lechfelda. Porodica mu je bila rodbinski povezana sa Otonijanskom dinastijom.

Navodi se da je kao dijete bio boležljiv, te su ga roditelji poslali u samostan St. Gallen gdje se istakao kao daroviti učenik. Nakon što je završio studije, poslan je u Augsburg gdje je služio kao komornik biskupu Adalberu. Poslije Adalberove smrti 28. aprila 910. vratio se kući, gdje je ostao sve do smrti augsburškog biskupa Hiltina (28. novembra 923).

Zahvaljujući uticaju švapskog vojvode i svog rođaka Burcharda II, njemački kralj Heinrich Ptičar ga je imenovao biskupom Augsburga nakon Hiltinove smrti. Na mjestu biskupa je ostao sljedeća pola vijeka i izgradio reputaciju sposobnog i marljivog crkvenog vođe, koji je nastojao nemoral među svećenstvom suzbiti redovnim posjećivanjem župa, ali i bliskim susretima sa običnim narodom. Istakao se i nabavkom relikvija za crkve na svom području, zbog čega je u više navrata odlazio u Rim. Također je dao izgraditi bedeme oko Augsburga, čime je pomogao obrani grada od mađarskih napada.

Ulrich se istakao i kao jedan od najodanijih pristaša rimsko-njemačkog cara Otona I Velikog. Učestvovao je na svim carskim skupštinama, a 954. nakon dosta problema posredovanjem spriječio eskalaciju sukoba između Otona i švapskog vojvode Liudolfa. Oton mu je kasnije dao povlastice kovanja novca u Augsburgu.

Nakon smrti 973. se brzo stvorio cultus, vezan uz čuda na njegovom grobu. Ulricha je na 20. obljetnicu smrti svecem službeno proglasio papa Ivan XV. Ulrich je tako postao prvi svetac koji je "kanoniziran", umjesto da se svecem smatra konsenzusom vjernika.

Izvori i literatura uredi

Rimokatoličke crkvene titule
Prethodi:
Hiltin
Biskup Augsburga
923 – 973
Slijedi:
Heinrich I