Uí Maine, često netačno anglizirano kao Hy Many, je jedno od najstarijih i najvećih drevnih kraljevstvava koje je postojalo u irskoj oblasti Connacht, Ireland. Imalo je otprilike 2600 km² površine i prostiralo se na sjevernom, istočnom i južnom području današnje Grofovije Galway, južnom i centralnom području današnje Grofovije Roscommon i području kraj Grofovije Clare, a neko vrijeme je pod svojom vlašću držalo i zemlje na istočnoj obali rijeke Shannon, zajedno sa žuzpom Lusmag u Offalyju.

Rani narodi i države Irske, cca. 800

Postojala su dva različita plemena Ui Maine - Ui Maine od Tethbaea i Uí Maine od Connachta; ta plemena je dijelila rijeka Shannon. Stanovništvo kraljevstva su bili potomci Máine Mór, koji je ratom osvojio teritoriju. Podkraljevstva, također poznata kao gospodstva su uključivala - između ostalog - Tír Soghain, Corco Mogha, Delbhna Nuadat, Síol Anmchadha i Máenmaige. Ta su kraljevstva činili ogranci dinastije Uí Maine ili njeni podanici.

Uí Maine su jedna od drevna irskih dinastija koja se i danas priznaju kao irsko plemstvo i poglavice imena, odnosno kao O'Kelly od Gallagha i Tycoolyija, Princ od Uí Mainea i Grof Svetog Rimskog Carstva. Fox (O'Kearney) predstavlja istočni Uí Maine od Tethbaea.

Glavne porodice uredi

Klanovi koji potiču od dinastije uključuju Ó Ceallaigh, Ó Madadhan Ó Neachtáin, Ó Domhnalláin, Ó Maolalaidh i Ó Fallamháin.

Literatura uredi