Turnić (Rijeka)

Turnić je mjesni odbor grada Rijeke.

Ulica Franje Čandeka na Turniću

Mjesni odbor uredi

 
Osnovna škola "Turnić"

Mjesni odbor Turnić osnovan je na zborovima građana održanim od 12. do 25. svibnja 1995. godine u granicama bivše mjesne zajednice. Organ Mjesnog odbora je Vijeće koje ima predsjednika i 4 člana. Aktualni saziv Vijeća izabran je na izborima na razdoblje od 4 godine. Predsjednik je Viktor Požgaj (SDP)[1]

Zemljopis uredi

Površina Mjesnog odbora iznosi 373.051 m2 , na kojoj živi 5659 stanovnika. Mjesni odbor graniči s mjesnim odborima Mlaka, Podmurvice, Pehlin i Sveti Nikola. Obuhvaća slijedeće ulice i dijelove ulica: Antuna Barca, Antuna Kosića Rika br. 2 do 10 b, Antuna Raspora Španca, Bračka, Franje Čandeka 12 do 24 parni i od 25 do 40 svi brojevi, Giuseppea Carabina 1 do 10 (osim br. 7), Krčka, Rapska, Šibenska, Trogirska, Turnić, Vinka Benca, Zvonimirova 1 do 3a neparni i 24 do 58 parni i Vukovarska 78.

Naziv uredi

O postanku imena Turnić postoji legenda na čakavskom narječju. Prije 150 godina zapisao ju je Ivo Grohovac Riječanin.

Inače, u starim pričama Turnić je mjesto tajanstveno na kojem je nekada bio stari grad koji se srušio pa su tu mnogi kopali i tražili zakopano rimsko blago. I danas se, kaže legenda, kad je mjesečina i tiha noć, mogu čuti zvona s turna tog nekadašnjeg grada.

Legenda kazuje:

Pred puno let prišal je jedan gospodin s puno težaki pa su kopali saku nedeju. Našli su više kusih rimskega novca i žare pune ugljeni. Trebalo je zvat popa, aš da su to bili cekini zakjeti.
Judi povedaju da se na Turniće o pol noći, kad mesec lepo svetli, va lokvi vode vidi veli grad ki je tu bil i čuju zvona zvonit kot va Rimu.

Izvori uredi

  1. Napomena: Stranačka pripadnost na dan izbora 30. svibnja 2010., http://www.rijeka.hr/SastavVijecaMOnbspTurnic Arhivirano 2016-03-10 na Wayback Machine-u (preuzeto 26. srpnja 2011. s dopusnicom)

Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Grada Rijeke ili Moja Rijeka. Vidi Dopusnicu Grada Rijeke.