Turbe Semiz-ali paše

Semiz Ali-pašino turbe predstavlja objekat memorijalne arhitekture Bosne i Hercegovine. Nalazi se u centru Prače, u blizini nekadašnje željezničke stanice. Proglašeno je, zajedno sa istoimenom džamijom i grobljem, za nacionalni spomenik BiH.[1]

Historija uredi

Turbe nosi naziv po Semiz-ali paši koji je rodom iz Prače, velikom veziru osmanskog carstva od 1561-1565. godine, u vrijeme Sulejmana Veličanstvenog. U turbetu su pokopani utemeljitelj džamije Husein-paša i njegova žena i dijete. Tačna godina izgradnje turbeta nije poznata. Najstariji nišani u haremu džamije potječu s kraja XVI. stoljeća, tako da je i turbe iz istog perioda.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata turbe je korišteno kao bunker za njemačku posadu, a kasnije su ga četnici zapalili zajedno sa džamijom. Nakon II. svjetskoga rata džamija je potpuno obnovljena. Godine 1992. objekt džamije je miniran i potpuno uništen, a turbe je sačuvano, mada oskrnavljeno. Džamija je obnovljena 2008. godine. Sredstva su obezbijedili Vlada FBiH, Bosansko podrinjski kanton kanton i Kanton Sarajevo, Općina Pale-Prača, te mnogi privredni subjekti sa područja ova dva kantona.

Opis uredi

Turbe pripada tipu zatvorenih turbeta sa kupolom. Osnova turbeta je šestougaonik čije su vanjske stranice duljine približno 4,00 metra. Unutrašnja širina stranica iznosi oko 2,80 metara. Širina turbeta u sredini iznosi 5,60 metara. Zidovi su urađeni od pritesanih komada krečnjaka u krečnom malteru. Objekt je izvorno bio omalterisan i okrečen i sa vanjske i sa unutrašnje strane.

Prijelazi između nosivih zidova i kupole su riješeni pandatifima gdje šestougaona osnova turbeta prelazi u dvanaestougaoni tambur visine 1,05 metara. Nad tamburom se nalazi kupola zidana sedrom i pokrivena bakarnim limom. Ranije je kupola bila pokrivena olovnim limom koji je polovinom XIX. stoljeća skinut i umjesto njega postavljen je krov od dasaka. Visina kupole iznosi 2,40 metara, a njezina debljina, u prosjeku, 44 cm.

Na vrhu zida, na visini od 4,72 metra, nalazi se kameni profilirani vijenac visine 40 cm. Ukupna visina turbeta zajedno sa kupolom iznosi oko 7,20 metara.

Reference uredi

  1. „Turbe Semiz-ali paše”. Komisija za nacionalne spomenike. Pristupljeno 13. 10. 2016.