True Blood (sezona 3)

Treća sezona serije True Blood je počela permijerno da se emituje 13. juna, 2010. godine[1] istovremeno na HBO-u i HBO Canada[2] i sadrži 12 epizoda. Treća sezona je bazirana na trećoj knjizi serijala The Southern Vampire Mysteries, Club Dead.

True Blood Season 3
Logo serije
ZemljaUSA
KanalHBO
Premijerno
emitovanje
13. 6. 2010 (2010-06-13)
Br. epizoda12
Prethodna sezona2

Produkcija uredi

HBO je 20. januara izdao teaser koji je najavljivao treću sezonu serije True Blood, koja je zakazana za leto 2010. Teaser je prikazivao fabričku traku sa bocama TruBlooda.[3] Naredni trailer je sadržao nove snimke iz serije i pesmu The Difference Between Us grupe The Dead Weather. HBO ga je objavio 13. maja.[4]

Radnja uredi

Treća sezona prati radnju roman Club Dead. Sookie Stackhouse, zajedno sa vukodlakom, Alcideom odlazi u Mississippi da bi pronašla Billa, koga je oteo Russell, vampirski kralj.

Ekipa uredi

Alan Ball je ponovo imao ulogu izvršnog producenta treće sezone.[5] Michael Lehmann, koji je režirao pet epizoda u drugoj sezoni, treba da režira tri epizode u novoj.[6] Writers Alexander Woo i Raelle Tucker ponovo rade kao scenaristi.[7]

Glumačka ekipa uredi

Anna Paquin, Stephen Moyer, Sam Trammell, Ryan Kwanten, Rutina Wesley, Chris Bauer, Nelsan Ellis, Mariana Klaveno, Todd Lowe, Jim Parrack, Carrie Preston, William Sanderson, Deborah Ann Woll i Alexander Skarsgård repriziraju svoje uloge. Pored toga, Kristin Bauer, koja je igrala vampiricu Pam, dobila je veći deo za svoj lik i postala je deo glavne ekipe.[8]

Nakon duže potrage, objavljeno je da Joe Manganiello igra vukodlaka Alcide Herveaux.[9] Kao deo glavne ekipe, pojavljuje se i Marshall Allman, koji se prvi put pojavljuje u trećoj sezoni, kao brat Sama Merlottea, Tommy Mickens, a Cooper Huckabee igra njegovog oca.[10][11] Alfre Woodard igra Lafayettovu majku, a Kevin Alejandro igra Jesusa, njenog staratelja i Lafayetteovog ljubavnika.[12][13] Denis O'Hare igra Russella Edgingtona, vampirskog kralja Mississippija, dok Grant Bowler igra vođu vukodlaka. Glumac Theo Alexander igra Russellovog viševekovnog partnera; Talbota.[14][15] Allan Hyde reprizira ulogu Gordica u flashbackovima.[16] James Frain se pojavljuje kao vampir Franklin Mott.

Uloge uredi

Anna Paquin .... Sookie Stackhouse
Alexander Skarsgård .... Eric Northman
Stephen Moyer .... Bill Compton
Sam Trammell .... Sam Merlotte
Ryan Kwanten .... Jason Stackhouse
Rutina Wesley .... Tara Thornton
Kevin Alejandro .... Jesus Velasquez
Marshall Allman .... Tommy Mickens
Chris Bauer .... Detective Andy Bellefleur
Kristin Bauer van Straten .... Pam
Nelsan Ellis .... Lafayette Reynolds
Todd Lowe .... Terry Bellefleur
Denis O'Hare .... Russell Edgington
Jim Parrack .... Hoyt Fortenberry
Carrie Preston .... Arlene Fowler
Lindsay Pulsipher .... Crystal Norris
William Sanderson .... Sheriff Bud Dearborne
Deborah Ann Woll .... Jessica Hamby

Gostujuće uloge uredi

Mariana Klaveno .... Lorena Krasiki
Željko Ivanek .... Magister
Grant Bowler .... Cooter
Joe Manganiello .... Alcide Herveaux
Brit Morgan .... Debbie Pelt
Tanya Wright .... Deputy Kenya Jones
Theo Alexander .... Talbot
James Frain .... Franklin Mott
Gregory Sporleder .... Calvin Norris
J. Smith-Cameron .... Melinda Mickens
Cooper Huckabee .... Joe Lee Mickens
Lindsey Haun .... Hadley Hale
Don Swayze .... Gus
Melissa Rauch .... Summer
Jessica Tuck .... Nan Flanagan
John Rezig .... Kevin
Allan Hyde .... Godric
Natasha Alam .... Yvetta

Posebne gostujuće uloge uredi

Evan Rachel Wood .... Sophie-Anne Leclerq
Shannon Lucio .... Caroline Compton
Adina Porter .... Lettie Mae Thornton
Alfre Woodard .... Ruby Jean Reynolds
Arielle Kebbel .... Charlene

Epizode uredi

Vidi takođe: Spisak epizoda serije True Blood
  • # u seriji odnosi se na broj epizode u celoj seriji.
  • # u sezoni odnosi se na broj epizode u sezoni.
# u
seriji
# u
sezoni
Naziv Režija Scenario Datum Gledaoci u SAD
(u milionima)
251 "Bad Blood" Daniel MinahanBrian Buckner13. 6. 2010 (2010-06-13)5.1 (6.4[e])[17]
Sookie dobija pomoć od Erica da pronađe Billa. Sam počinje da traži svoje nestale roditelje. Tara očajava zbog smrti Eggsa i pokušava samoubistvo. Lafayette poziva Tarinu majku da je čuva. Jason i Andy rade na prikrivanju dokaza o ubistvu Eggsa. Erica iznenada posećuje kraljica, Sophie-Anne. Bill se oslobađa i nađe se na neprijateljskoj teritoriji Mississippija. 
262 "Beautifully Broken" Scott WinantRaelle Tucker20. 6. 2010 (2010-06-20)4.26[18]
Sam Merlotte upoznaje svoju porodicu u Arkansasu. Bill je zadržan kao "gost" kod Russella Edgingtona, vampirskog kralja Mississippija, koji ima ambicije da preuzme Louisianu. Jessica traži savet od Pem o hranjenju ljudima i uklanjanju tela. Lafayette i Tara posećuju njegovu majku u psihijatrijskoj bolnici. Eric dolazi kod Sookie da je zaštiti od vukodlaka. 
273 "It Hurts Me Too" Michael LehmannAlexander Woo27. 6. 2010 (2010-06-27)4.46[19]
I dalje trežeći Billa, Sookie kreće u Jackson, Mississippi, zajedno sa Alcideom, vukodlakom koga je poslao Eric da je štiti. Samova prodica ga iznenada posećuje. Jason odlučuje da postane policajac. Šerif Bud Dearborne daje otaz. Arlene saznaje da je trudna i sumnja da je dete Reneovo. Franklin začarava Taru i rešava se tela koje Jessica krije, ali za uzvrat traži informacije o Billu. Eric kupuje skupa kola Lafayettu. Progonjen sećanjima, Bill se zaklinje na vernost Russellu. Bill i Lorena imaju veoma nasilan seks. 
284 "9 Crimes" David PetrarcaKate Barnow & Elisabeth R. Finch11. 7. 2010 (2010-07-11)4.68[20]
Bill raskida sa Sookie i govori joj da ne pokušava da ga nađe. Alcide i Sookie posećuju incijaciju u vukodlake kada se njegova bivša verenica, Debbie Pelt pridružuje čoporu. Tu otkrivaju da je Russell u savezu sa vukodlacima. Sam obećava posao bratu Tommyju u restoranu i kuću svojoj porodici. Jessica počinje da radi u Merlotte's-u. Šerif se povlači i Andy dobija njegovo mesto. Jason ucenjuje Andyja da bi postao policajac. Franklin kidnapuje Taru i odvodi je Jackson. Bill otkriva Russellu da Sophie-Anne podaje vampirsku krv. Magistrat predvodi raciju u Fangtasiji i otkriva bočice sa vampirskom krvlju. Eric i Pam okrivljuju Billa za zločin. Bill dovodi striptizetu kao obrok za Russella i Lorenu, i pridružuje se obroku. 
295 "Trouble" Scott WinantNancy Oliver18. 7. 2010 (2010-07-18)4.86[21]
Eric posećuje Russella, koji ga hvata u laži i natera ga da prizna da magistrat drži Pam kao zatvorenicu i da će je ubiti, ako ne preda Billa zbog prodavanja V-a. Franklin daje Russellu informacije o Sookienom poreklu, koje je prikupio iz Billove kuće. Franklin nastavlja da drži Taru kao zatvorenicu u Russellovoj vili, saoptavajući joj da želi da je učini vampirskom nevestom. Bill odlazi u Alcidov stan da bi rekao Sookie da beži, ali pojavljuje se Russell, koji mu kvari planove. Russell grabi Sookie, ali ona se brani misterioznom svetlošću. Eric nalazi vikinšku krunu u Russellovoj kolekciji i shvata da je on odgovoran za ubistvo njegove porodice pre više vekova. Lafayette i Jesus počinju da se bliže upoznaju. Tommy počinje da radi u restoranu. Jason počinje da radi kao policajac i prati nepoznatu Crystal Norris. Terry se seli kod Arlene. 
306 "I Got a Right to Sing the Blues" Michael LehmannAlan Ball25. 7. 2010 (2010-07-25)4.74[22]
Russell odvodi Billa i Sookie u svoju vilu, gde Bill ubija jednog od stražara i pokišava da ubije Russella. Russell naređuje Loreni da ubije Billa. Eric odbija da pomogne Bullu, kada ga Sookie zamoli i govori joj da mu ona ništa ne znači. Russell pokušava da sazna šta je Sookie. Jason saznaje da Crystal ima verenika. Sam sumnja da njegovi roditelji koriste Tommyja za borbe pasa. Lafayette i Jesus se svađaju zbog toga što Lafayette diluje drogu. Russell i Eric odlaze kod Sophie-Anne, gde je Russell ucenjuje da se venčaju. Eric odbacuje vernost kraljici i zaklinje se na vernost kralju. Tara beži od Franklina i uspeva da mu razbije glavu, spasava Sookie i njih dve pokušavaju da spasu Billa, koga muči Lorena i čiju krv piju Coot i Debbie. Lorena kvari Sookiene planove i pokušava da je ubije. 
317 "Hitting the Ground" John DahlBrian Buckner1. 8. 2010 (2010-08-01)5.24[23]
Uz Billovu pomoć, Sookie ubija Lorenu. Alcide i Tara pokišavaju da pomognu Billu i Sookie. Alcide ubija Cootera, što razbesni Debbie, koja želi osvetu. Sookie daje Billu da se hrani njenom krvlju, što se završava napadom na nju i ona pada u komu. Dok je u komi, Sookie se nalazi na čudnom mestu, gde sreće Claudine. Saznavši da Sookie nema nijednu krvnu grupu, Bill joj daje svoju krv da bi je spasio. Sam spasava Tommyja iz borbe pasa i ubedi ga da napusti roditelje. Jason pokušava da sazna više o Crystal od njenog rođaka koji je u zatvoru. Summer obznanjuje svoja osećanja Hoytu. Eric natera Sookienu rođaku, Hadley da otkrije tajnu o Sookie. Eric, Russell i Sophie-Anne odlaze u Fangtasiju da spasu Pam. Russell natera magistrata da ga venča sa Sophie-Anne i odmah zatim ga ubija. 
328 "Night on the Sun" Lesli Linka GlatterRaelle Tucker8. 8. 2010 (2010-08-08)5.09[24]
Sookie i Bill raskidaju u bolnici. Sophie-Anne se seli u Russellovu vilu. Bill oslobađa Jessicu njene obaveze prema njemu, ali ona odbija da ode. Alcide se vraća u Mississipi, jer je Debbie zapalila salon njegove sestre. Lafayettova majka beži iz psihijatrijske bolnice i dolazi kod njega. Jesus dolazi po nju i Lafayette i on se mire. Arlene zapošljava Holly kao novu konobaricu u Merlotte's-u. Tommy pravi probleme u Merlotte's-u. Crystal dolazi kod Jasona i traži sklonište od svojih rođaka. Hadley, po Ericovom naređenju, dolazi da upozori Sookie da Russell i vukodlaci dolaze po nju i da ne bi trebalo da veruje Billu. Jason upozorava oca Crystal da je se kloni. Debbie i dva vukodlaka dolaze kod Sookie da je ubiju. Bill i Jessica stižu u pomoć. Eric ubija Talbota, čime natera Russella da se vrati u Jackson i spasava Billa i Sookie. Bill i Sookie imaju seks pomirenja. 
339 "Everything is Broken" Scott WinantAlexander Woo15. 8. 2010 (2010-08-15)5.00[25]
Sookie kaže Billu da zna da je vodio dosije o njoj i njenoj porodici. Nan Flanagan posećuje Erica i istražuje smrt magistrata. Veće daje zeleno svetlo Ericu da ubije Russella. Tara traži terapiju za svoju traumu. Hadley upoznaje Sookie sa svojim sinom, koji je, takođe, telepata. Bill sreće Claudine u čundom snu i končano saznaje šta je Sookie. Hoyt priznaje Jessici da ne voli Summer. Jason i Crystal podmeću V njenom vereniku, koji kasnije povređuje jednog od Andyjevih policajaca. Sam prebija Calvina u restoranu i Crystal prati svog oca u bolnicu. Arlene priznaje da ne želi Reneovo dete. Franklin dolazi po Taru, ali ga Jason ubija. Russell se pojavljuje na televiziji i ubija voditelja i objavljuje rat protiv ljudi i Američke vampirske lige. 
3410 "I Smell a Rat" Michael LehmannKate Barnow & Elisabeth R. Finch22. 8. 2010 (2010-08-22)
Bill otkriva Sookie da je ona vila. Sam se priseća da je ranije bio lopov i da je ubio dvoje ljudi. Arlene pita Holly da joj pomogne u vezi sa trudnoćom, nakon što je rekla Terryju da je Rene otac deteta. Hoyt raskida sa Summer. Jessica spasava Hoyta od Tommyja. Lafayette spasava Calvina dajući mu V. Jesus i Lafayette uzimaju V zajedno i pod uticajem droge saznaju da je Jesusov deda bio opasan i da se bavio crnom magijom. Jason priznaje Sookie i Tari da je ubio Eggsa. Jason saznaje da se Crystal pretvara u pantera. Sookie odlazi kod Erica, koji je zaključava u Fangtasiji. Russell pokuplja žigola, koji liči na Talbota i ubija ga. 
3511 "Fresh Blood"[26] Daniel MinahanNancy Oliver29. 8. 2010 (2010-08-29)[26]
Epizoda još nije emitovana. 
3612 "Evil is Going On"[26] Anthony M. HemingwayAlan Ball12. 9. 2010 (2010-09-12)[26]
Epizoda još nije emitovana. 
  • e Broj označava dodatne gledaoce tokom reprize iste noći.

Vidi dalje uredi

Reference uredi

  1. Levine, Stuart (15.3.2010). „'True Blood' to return June 13”. Variety. Pristupljeno 23.8.2010. 
  2. HBO Canada website, Pristupljeno na 23.8.2010.
  3. „True Blood: Season 3 Back In Production Tease (HBO)”. YouTube. 20.1.2010. Pristupljeno 23.8.2010. 
  4. „True Blood: Season 3 Trailer #1 (HBO)”. YouTube. 13.5.2010. Pristupljeno 23.8.2010. 
  5. Boursaw, Jane (9.11.2009). „Alan Ball of True Blood: The TV Squad Interview”. TV Squad. Pristupljeno 23.8.2010. 
  6. Shadaliza (16.12.2009). „Exclusive: True Blood cast reacts to Golden Globes nominations”. True Blood Online. Pristupljeno 23.8.2010. 
  7. Topel, Fred (11.3.2009). „12 big-ass spoilers for True Blood season 3”. Sci Fi Wire. Arhivirano iz originala na datum 2010-04-04. Pristupljeno 23.8.2010. 
  8. Ausiello, Michael (8.12.2009). „Breaking: 'True Blood' promotes vampire Pam!”. Entertainment Weekly. Pristupljeno 23.8.2010. 
  9. Ausiello, Michael (15.12.2009). „'True Blood' scoop: 'Tree Hill' stud Joe Manganiello is Alcide!”. Entertainment Weekly. Pristupljeno 23.8.2010. 
  10. Owen, Phil (5.2.2010.). „True Blood: Debbie Pelt Cast”. IGN. Pristupljeno 23.8.2010. 
  11. Andreeva, Nelllie (15.12.2009). „'True Blood' fills Alcide role”. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 23.8.2010. [mrtav link]
  12. „Three New Cast Members Join True Blood Season Three”. Shock Till You Drop. 15.12.2009. Pristupljeno 23.8.2010. 
  13. Porter, Rick (4.1.2010). „'True Blood' adds 'Southland's' Kevin Alejandro, plus more casting news”. Zap 2 It. Pristupljeno 23.8.2010. 
  14. Ausiello, Michael (14.9.2009). „'True Blood' scoop: Denis O'Hara crowned King!”. Entertainment Weekly. Pristupljeno 23.8.2010. 
  15. Patrick, Andy (2.12.2009). „Breaking: 'Ugly Betty' hunk joins 'True Blood'”. Entertainment Weekly. Pristupljeno 23.8.2010. 
  16. Zevchan (9.12.2009). „EyeCon – Allan Hyde – True Blood's Godric”. YouTube. Pristupljeno 23.8.2010. 
  17. Gorman, Bill (15.6.2010). „HBO's True Blood Premiere Ratings Up 38%”. TV by the Numbers. Arhivirano iz originala na datum 2010-06-19. Pristupljeno 23.8.2010. 
  18. Gorman, Bill (22.6.2010). „Sunday Cable Ratings: Leverage, True Blood, Army Wives, Drop Dead Diva & Much More”. TV by the Numbers. Arhivirano iz originala na datum 2013-07-04. Pristupljeno 23.8.2010. 
  19. Gorman, Bill (29.6.2010). „Sunday Cable Ratings: Leverage, True Blood, Army Wives, Drop Dead Diva & Much More”. TV by the Numbers. Arhivirano iz originala na datum 2013-07-04. Pristupljeno 23.8.2010. 
  20. Gorman, Bill (13.7.2010). „Sunday Cable Ratings: True Blood, Leverage, Kate Plus 8 & Much More”. TV by the Numbers. Arhivirano iz originala na datum 2012-09-03. Pristupljeno 23.8.2010. 
  21. Seidman, Robert (20.7.2010). „Sunday Cable Ratings: True Blood, Leverage, The Glades, Kourtney & Khloe & More”. TV by the Numbers. Arhivirano iz originala na datum 2012-09-03. Pristupljeno 23.8.2010. 
  22. Seidman, Robert (27.7.2010). „Sunday Cable Ratings: True Blood, Entourage, The Glades, Kourtney & Khloe & More”. TV by the Numbers. Arhivirano iz originala na datum 2012-09-03. Pristupljeno J23.8.2010. 
  23. Seidman, Robert (3.8.2010). „Sunday Cable Ratings: The Glades Rises; True Blood Hits a 3.0 Adults 18-49 & Much More”. TV by the Numbers. Arhivirano iz originala na datum 2010-08-05. Pristupljeno 23.8.2010. 
  24. Seidman, Robert (10.8.2010). „Sunday Cable Ratings: The Glades, True Blood Steady; Rubicon Goes Unnoticed & Much More”. TV by the Numbers. Arhivirano iz originala na datum 2013-07-04. Pristupljeno 23.8.2010. 
  25. Seidman, Robert (17.8.2010). „Sunday Cable Ratings: True Blood, Kourney & Khloe, Hasslehoff Roast; + The Glades Slips & More”. TV by the Numbers. Arhivirano iz originala na datum 2012-09-03. Pristupljeno 23.8.2010. 
  26. 26,0 26,1 26,2 26,3 „Shows A-Z – True Blood on HBO”. The Futon Critic. Pristupljeno 23.8.2010.