Тreska (makedonski: Треска) је rijeka u zapadnoj Makedoniji, desna pritoka Vardara. Duga je 132 km, a sliv joj iznosi 2 350 km².

Treska
Lokacija
Države Severna Makedonija
GradoviKičevo
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Planina Stogovo, Ilinska planina
2 000 m
Ušće
  – aps. visina
Đorče Petrov
? m
Dužina132 km
PritokeZajalska reka, Mala reka, Fuš reka
Hidrologija
Protok
  – srednji

23,34 m³/s
Sliv
  – površina

2 350 km²
Ulijeva se uVardar

Geografske karakteristike uredi

Tresku tvore Ehlovačka reka, koja izvire na istočnoj padini Stogovske planine, i njene desne sastavnice Beličke reke, koja izvire na sjevernim padinama Ilinske planine. Izvori se nalaze na 2 000 m. nadmorske visine. Tok Treske počinje od sela Drugova, gdje se spajaju ova dva njena izvorišna dijela, ali se ona u ovom kraju Kičevske kotline zove Golema reka, a nadalje na svom toku na sjever kroz Porečku kotlinu , - Velika reka. Ime Treska dobija tek od sela Zdunja, odnosno od ulaska u Kanjon Matka, između Porečke i Skopske kotline. Ovaj uski kanjon je dug 28 km, i prava je sutjeska usječena u vapnenačke stijene visoke od 700 do 1 000 m. Na kraju kanjona 1937. g. izgrađena je Hidroelektrana Matka. Uvir rijeke Treske u Vardar, je nešto niže u skopskom polju, kod mjesta Đorče Petrov.

Od spajanja izvorišnih dijelova, rijeka teče prema istoku, sve do Kičevske kotline a odatle teče prema sjeveru, praktički sve do svog uvira gdje blago skreće na istok.

Rijeka Treska ima slijedeće pritoke; Zajalsku reku (kod Kičevske kotline), Malu reku (u Porečkoj kotlini) i Fuš reku (u skopskoj kotlini), sve njene pritoke su lijeve.

U dolini Treske nalaze se poznati manastiri; - Andreaš, podignut 1389. (sa freskama mitropolita Jovana, monaha Grigorija i Kalesta Kirila) i - Matka (14. vijek sa Bogorodičinom crkvom), kao i crkva Sv.Nikole, koja je ostatak od nekadašnjeg manastira sv.Nikole Šiševskog.

Kanjon rijeke - Matke, u novije doba koristi se za kajak na divljim vodama, zbog izuzetnih karakteristika.

Literatura uredi

  • Opća enciklopedija Jugoslavenskog leksikografskog zavoda - Zagreb, 1982. (2. izdanje)
  • Enciklopedija Jugoslavije Jugoslavenskog leksikografskog zavoda - Zagreb, 1971. (1.izdanje)
  • Mala enciklopedija Prosvete - Beograd 1969. (1.izdanje)

Vanjske poveznice uredi