Trapani (latinski: Drepanon, grčki: Δρέπανον) je administrativni centar istoimene talijanske provincije provincije Trapani, u regiji Sicilija od 69 241 stanovnika.[1]

Trapani
Comune di Trapani
Panorama Trapanija iz Ericea, u pozadini se vide otoci Favignana (lijevo) i Levanzo (desno)
Panorama Trapanija iz Ericea, u pozadini se vide otoci Favignana (lijevo) i Levanzo (desno)
Panorama Trapanija iz Ericea, u pozadini se vide otoci Favignana (lijevo) i Levanzo (desno)
Koordinate: 38°01′N 12°31′E / 38.017°N 12.517°E / 38.017; 12.517
Država  Italija
regija Sicilija
provincija Trapani (TP)
frazioni Marausa, Xitta, Palma, Fontanasalsa, Guarrato, Fulgatore, Salinagrande, Locogrande, Rilievo, Borgo Fazio, Ummari
Vlast
 - gradonačelnik Vito Damiano
Površina
 - Ukupna 271 km²
Visina 3
Stanovništvo (2011.)
 - Grad 69 241
Vremenska zona UTC+1 (UTC+2)
Poštanski broj 91100
Pozivni broj 0923
Službena stranica Službena stranica
Karta
Trapani na mapi Italije
Trapani
Trapani
Trapani na karti Italije

Geografske i klimatske karakteristike uredi

Trapani leži na krajnjem sjeverozapadu Sicilije, udaljen 110 km zapadno od Palerma. Kod Trapanija se spajaju Tirensko i Sredozemno more. Grad leži na poluotoku, na mjestu gdje završava priobalna ravnica zapadne Sicilije, koja na sjeveru i istoku prelazi u brdoviti kraj. Iznad grada izdiže se brdo Erice na kom se smjestio gradić Erice, iz kog se pruža lijep pogled na grad i okolicu.

Historija uredi

Grad su osnovali Elimljani, drevni prastanovnici Sicilije u blizini Eriksa, mjesta gdje je po predaji sahranjen - Eriks, njihov istoimeni mitski junak. Ime Drepanon je dobio od Grka koje je oblik prirodne luke podsjetio na srp.

Za vrijeme prvog punskog rata grad su ga osvojili Kartažani - 260. pne. te im postao važna pomorska baza.[2] Pokušaj Rimljana da ga unište, doveo do njihovog katastrofalnog poraza u bitci kod Drepana, ali je grad na kraju rata 241. pne., došao pod rimsku vlast.[2] Potom je dijelio sudbinu Sicilije pod Vandalima, Bizantom i Arapima, sve dok ga nije osvojio normanski kralj Roger I i učinio važnom lukom.

Značaj Trapanija opao u 17. vijeku, ali se nakon drugog svjetskog rata razvija zbog blizine popularnih turističkih odredišta.

Stanovništvo uredi

Prije pola vijeka grad je imao svega 20% manje stanovnika nego sada. Poslednjih decenija broj stanovnika u gradu opada.

Znamenitosti uredi

 
Katedrala San Lorenzo

Najveće znamenitosti Trapanija nalaze se u njegovom historijskom centru, to je crkva San Agostino iz 14. vijeka, velika bazilika Maria Santissima Annunziata, izgrađena od 1315. - 1332. temeljno restaurirana 1760., barokna katedrala San Lorenzo (1635.), romanička crkva Santa Maria di Gesù i barokni Palazzo della Giudecca (Casa Ciambra).[2]

Privreda uredi

Trapani je velika luka tog dijela Sicilije iz koje se izvozi sol i vino.[2] Grad ima tvornice ribljih konzervi i prehrambenih proizvoda, i puno pogona za obradu mramora [2]. Razvijeno je i solarstvo, u obližnjim solanama.

Galerija slika uredi

Gradovi prijatelji uredi

Izvori uredi

  1. ITALY: Sicilia (engleski). Citypopulationde. Pristupljeno 08. 06. 2013. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Trapani (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 08. 06. 2013. 

Vanjske veze uredi