Transseksualnost

Transseksualnost ili transpolnost[1] je doživljaj polnog identiteta koji nije u skladu sa polom s kojim je osoba rođena te snažna želja za trajni prelazak na pol ili rod s kojim se osoba identifikuje, obično putem medicinske pomoći (uključujući terapije promene pola, poput hormonske terapije i operacije promene pola) kako bi uskladili svoje telo sa svojim identificiranim polom ili rodom.

Glavna značajka transseksualnosti je trajni, koreniti osećaj psihičke pripadnosti suprotnom polu, pri čemu je osoba potpuno svesna svog genitalnog pola. Ovaj nesklad bića izaziva veoma ozbiljnu patnju, pa je u slučaju njegovog neuklanjanja prognoza veoma loša- prema istraživanjima sprovedenim u Francuskoj, 34% transseksualne omladine, zbog velike patnje pokušalo je da izvrši samoubistvo, pre nego što su uspeli da dobiju informacije i stručnu pomoć u vidu promene pola[1].

S obzirom da transseksualne osobe imaju fiziološki mozak suprotnog pola, svi mukotrpni pokušaji odvraćanja bolesnika od osećaja psihičke pripadnosti suprotnom polu psihijatrijskim putem, ostajali su potpuno bezuspešni.

Jedini uspešan način lečenja je "promena pola"- kompleksan proces koji podrazumeva socijalno prihvatanje osobe u suprotnom polu, hormonsku terapiju i hirušku promenu genitalija i ostalih sekundarnih polnih karakteristika. Nakon promene polnog identiteta, ove osobe mogu da budu srećne i da doprinose društvu kao i sve druge osobe[2].

Transseksualnost, dakle, nije mentalna bolest, perverzija ili životni izbor, što se do skora i u stručnim krugovima spekulisalo, zaključak je na osnovu materijalnih dokaza, dobijenih iz preciznih naučnih studija, izvršenih tokom poslednjih dvadeset godina.

Izvori uredi

  1. „Transrodnost i transpolnost” (video). Labris. Pristupljeno 15. januara 2023. 

Vanjski linkovi uredi